Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Nöt- och glutenfria ostfrallor

LCHF - bakningPosted by Sandra Medin Wed, January 04, 2017 10:17:40

De här läckra frallorna hittade jag på i somras. Jag brukar baka sesambröd men ville ha frallor, så då tillsatte jag lite pofiber i smeten så att den kan rullas till bollar. I går kväll åt vi frallorna med härlig rökt skinka, svecia, smör, gurka och paprika. Supergott!

Det är enkelt att förbereda smeten lite i förväg och ta med den när man åker bort, kanske till sommarstugan där man inte har alla ingredienser. Blanda bara de torra ingredienserna i dubbla plastpåsar. Tillsätt ägg och riven ost när du är på plats, blanda smeten och grädda som vanligt! Försök att undvika färdigriven ost i påse - de tillsätter ofta stärkelse för att oststrimlorna inte ska klibba ihop. Vi brukar köpa ost på extrapris och riva själva, både smakrika lagrade ostar och mildare sorter.

NÖT- OCH GLUTENFRIA OSTFRALLOR*

ca 12 frallor


300-400 g riven ost, gärna lagrad

5-6 ägg (beroende på storlek)

3 dl sesamfrön

1 dl pofiber

2 msk fiberhusk (malda psylliumfröskal)

2 tsk bakpulver

1 krm salt

vallmofrön eller sesamfrön att strö över frallorna (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR:


Värm ugnen till 225 grader med varmluft.

Blanda sesamfrön, pofiber, fiberhusk, bakpulver och salt i en skål. Då fördelas fiberhusk och bakpulver i hela smeten och du slipper förhoppningsvis klumpar i smeten.

Riv ner osten i en bunke. Tillsätt äggen och vispa lite.

Rör ner de torra ingredienserna i ost- och äggblandningen så att allt blandas ordentligt.

Låt svälla i 10 minuter. Smeten ska vara så fast att den går att rulla till bollar men inte så hård att den faller sönder och smular sig. Tillsätt i sådana fall ett ägg och se om den håller ihop bättre. Tillsätt ytterligare ägg om det behövs.

Klä en plåt med bakplåtspapper. Häll kallt vatten i en skål så att du kan fukta händerna där när du rullar frallorna. Rulla 10-12 bollar av smeten och lägg dem på plåten. Platta till dem en aning. Strö gärna vallmofrön eller sesamfrön över bollarna och tryck lite lätt på dem så att fröna fastnar.

Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, sänk sedan till 175 grader och grädda i ytterligare 4-7 minuter tills frallorna har fått fin gyllenbrun färg och har blivit genomgräddade. Stäng gärna av ugnen och låt frallorna stå på eftervärmen i 5 minuter.

Ta ut plåten ur ugnen, dela frallorna och servera dem rykande heta med smör, ost, skinka och skivade grönsaker.

Förvara överblivna frallor i en påse i kylskåpet, annars möglar de fort. Eller dela dem och frys in dem, sen kan du bara rosta dem direkt från frysen vid behov.


* Du kan även baka ut degen till focaccia! Använd receptet ovan men baka ut degen i en smord ugnsform, ringla över olivolja, peta i kalamataoliver och rosmarinkvistar här och var och grädda i 175 grader tills brödet är genomgräddat, frasigt och gyllenbrunt (cirka 25-30 minuter).

Focaccian före ugnsbesöket:

Focaccian efter ugnsbesöket:


FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR DAGLIG INSPIRATION @SANDRAS_LCHF_BLOGG

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.