Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Baconpaj

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Tue, March 01, 2016 09:48:14

Jag köttar vidare! Igår lagade jag en helt fantastisk baconpaj! Och det var nog inte sista gången jag lagade den, för den blev verkligen över förväntan. Köttig, smakrik och alldeles underbar. Den påminner om meatzza, men är ännu festligare!

BACONPAJ - 6-8 PORTIONER

1 kg nötfärs

4 pkt bacon à 140 g

massor med ost, hyvlad eller riven (ca 300 g)*

2 tsk lökpulver

2 tsk vitlökspulver

2-3 tsk chipotlesalt eller annat smakrikt salt, t.ex. chilisalt, Herbamare eller eget örtsalt

4-5 msk torkad oregano

1 tsk rökt paprikapulver (Pimentón de la Vera)

några stänk kajennpeppar

nymald svartpeppar efter behag

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda alla kryddor och salt i en liten skål.

Klä en pajform eller ugnsfast stekpanna med baconskivorna. (se bild nedan). Jag hade lagt bakplåtspapper i formen, men det behövdes egentligen inte, så det kan man hoppa över.

Strö 1 tesked kryddblandning i botten.

Tryck ut hälften av nötfärsen i botten. Strö 2 matskedar kryddblandning ovanpå.

Lägg på ett dubbelt lager ostskivor (eller riven ost).

Strö 2 teskedar kryddblandning över osten.

Tryck ut resten av nötfärsen i formen. Strö resterande kryddblandning ovanpå färsen.

Lägg på resterande ost och vik in baconskivorna mot mitten.

Ställ pajformen i en långpanna (om fettet skulle rinna över) och ställ in den mitt i ugnen.

Grädda i 40-45 minuter. Baconet i botten blev ganska mjukt. Om man vill ha det knaprigare kan man hälla av skyn och baconflottet efter ungefär halva tiden. Häll försiktigt ner i en skål. Be om hjälp att hålla i pajen så att den inte faller ur formen när du häller.

Baconpajen är klar när baconet på ovansidan har blivit knaprigt och fått fin färg, nötfärsen är genomstekt och osten har smält och blivit gyllenbrun. Om baconet på ovansidan börjar få för mycket färg kan man lägga över lite aluminiumfolie så att det inte blir bränt.

Ta ut pajen ur ugnen och låt den vila i några minuter. Häll av sky och baconflott om du inte redan har gjort det. Skyn är god att ringla över pajen, eller spara den till en god sås eller krydda blomkålsmoset med den!

Skär upp i tårtbitar och servera, gärna med strimlad roman- eller isbergssallad, hackad rödlök, gurktärningar och olivolja. Smaklig måltid!

* Eller festa till det med t.ex. 200 g fetaost eller blåmögelost i mellanlagret.

Klä formen med bacon:


Första lagret med nötfärs:

Översta ostlagret:

Dags att ställa in pajen i ugnen!


Följ mig gärna på instagram @sandras_lchf_blogg



  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.