Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Zucchinisoppa à la thai

LCHF - vegoPosted by Sandra Medin Tue, August 18, 2015 15:56:05

Jag lagade en härlig zucchinisoppa med thailändska smaker förra veckan.

Vi börjar få väldigt mycket zucchini i pallkragarna, så jag passade på att koka soppa på grönsakerna som vi hade skördat. Det var 2,5 kilo, så det blev mycket soppa. Troligtvis 20 portioner, men det blir perfekt att värma sig med när hösten blåser runt knuten.

I det här receptet har jag minskat mängderna, men det går ju att dubbla eller tredubbla om man har mycket zucchini.

Jag tinade skalade räkor snabbt och fräste dem med massor av pressad vitlök och ghee och serverade som topping på soppan.

Man kan även steka laxtärningar hastigt, krydda dem med lite salt och ingefära och lägga dem i soppan. Eller ta strimlad kyckling i stället om du känner för det.

En mångsidig och användbar soppa, helt enkelt! Väl bekomme.


Zucchinisoppa à la thai

1 kg zucchini (2-3 zucchinier)

2 gula lökar

1 liter kokosgrädde

3-5 dl vatten, kan uteslutas

2 vitlöksklyftor, pressade

1-2 tsk sambal oelek

1-3 msk röd currypasta (beroende på hur stark man vill ha soppan)

Salt

Limesaft efter behag

Färsk koriander

Kokoschips, kan uteslutas

Ghee och/eller kokosolja till stekning

Topping

Skalade räkor efter behag

Laxtärningar efter behag

Strimlad kycklingfilé efter behag

6-8 vitlöksklyftor

ghee till stekning


GÖR SÅ HÄR:

Hacka löken. Skär zucchinin i tärningar, ca 2 x 2 cm.

Lägg en rejäl klick ghee och/eller kokosolja i en stor stekpanna. Hetta upp pannan och bryn löken.

Tillsätt 1 tesked sambal oelek och 1 matsked röd currypasta i stekpannan och rör om ordentligt. Fräs kryddorna tills de börjar dofta.

Tillsätt zucchinitärningar och bryn dem under omrörning. Salta.

Stek zucchinitärningarna tills de blivit ganska mjuka och fått färg. Tillsätt lite vatten om det ser torrt ut. Zucchinin avger dock ganska mycket vätska.

Tillsätt pressad vitlök. Rör ner kokosgrädden och koka upp. Låt soppan puttra i 10-15 minuter.

Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av och salta och krydda mer med röd currypasta och sambal oelek om du vill. Chilihettan brukar komma lite efteråt, så var försiktig! Om du tycker att soppan är för tjock kan du spä ut den med lite vatten.

Fräs eventuell topping till soppan: Hetta upp ghee i en stekpanna. Tillsätt 8-10 stora pressade vitlöksklyftor och låt fräsa hastigt. Tillsätt skalade räkor, laxtärningar eller strimlad kyckling och stek dem en stund. Räkorna och laxen ska bara stekas mycket hastigt, men kycklingen ska bli genomstekt. Eller använd grillad kyckling som blivit över och bara värm upp den i den heta vitlöksoljan. Krydda med ingefära (torkad, färsk eller på burk) och rör om. Häll upp i en skål.

Häll upp soppan i portionsskålar och låt alla ta så mycket topping de vill. Garnera med hackad koriander. Och kanske några kokoschips. Pressa lite lime över om du vill.

Smaklig måltid!

Det är jättegott med vitlöksfrästa räkor (gambas al ajillo) på soppan!


Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg




  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.