Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Pösiga surdegspannkakor

LCHF - plättarPosted by Sandra Medin Fri, January 19, 2018 16:05:11

I går lagade jag syrliga pösiga pannkakor med surdeg på kikärtsmjöl och kokosmjöl. Jag har haft en surdeg jäsande på köksbänken i några dagar. Det visade sig vara liv i den!

Så här gjorde jag surdegen:

Jag blandade 2 dl kikärtsmjöl och 1/2 dl kokosmjöl med 3 dl vatten och lät det stå i några dagar. Matade med 1 dl kikärtsmjöl och 1 dl vatten dag 3. Surdegen delade sig och det blev ett lager vätska ovanpå. Matade den med 1 + 1 msk i morse - då kom det bubblor i den. Syrlig och fräsch smak! Den har stått i rumstemperatur i 8 dagar.

Det är ju samma princip som när man gör injeera med teffmjöl, så jag tänkte att det nog skulle funka med kikärts- och kokosmjöl. Och det verkar det ha gjort!

Så här gjorde jag pannkakorna:

Det blev 10 små pannkakor som påminner om amerikanska pannkakor:

2 uppvispade ägg

1 rågad msk kikärtsmjöl

1 rågad msk kokosmjöl

2 msk surdeg på kikärts- och kokosmjöl (eller kanske smetana?)

1 tsk bakpulver

salt efter smak

Vispa till en slät smet, låt svälla en stund, cirka 30 minuter.

Smält ghee/smör i en gjutjärnsstekpanna. Lägg i 3-4 matskedsstora klickar smet. Vänd dem försiktigt när det börjar blir bubblor och hål i kanterna och de är gyllenbruna. Stek dem gyllenbruna på andra sidan också.

Pannkakorna blev riktigt pösiga och lite brödiga och torra så lägg gärna på en tunn skiva smör och/eller ost och låt smälta. Mums!

Eller servera med guacamole, pico de gallo, skagenröra eller andra tillbehör. Perfekt brunchmat!

Jag ska nog baka ett bröd med surdegen som är kvar. Återkommer med resultat!

Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg









  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post212