Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Rinis rödkålssallad

LCHF - julmatPosted by Sandra Medin Tue, December 20, 2016 09:32:36
Min syster brukar göra en fräsch rödkålssallad med apelsin till julbordet. Den gör vi också varje år numera. Och man bestämmer själv om man vill äta apelsinfiléer eller inte eftersom de läggs i en separat skål (annars blir de missfärgade). Den är busenkel att göra.

UPPDATERING 23 DECEMBER 2016
Vi pimpade salladsdressingen med 2 tsk konjak smaksatt med saffran. Supergod och härlig smak! (Vi öste ner 1 pkt saffran (1/2 gram) i en liten glasburk med lock och tillsatte 1 msk konjak och skakade om. Vi smaksatte även apelsinsenapen med 2 tsk saffranskonjak. Och den funkar säkert också som smaksättning i ischoklad eller chokladtryffel. Snacka om användbar krydda! Och konjak!)

RINIS RÖDKÅLSSALLAD MED APELSIN

Du behöver:


1 ekologisk apelsin (eftersom skalet används) eller fler om du vill ha många apelsinfiléer
1/2 litet rödkålshuvud
1 rödlök (kan uteslutas, men ger fin smak)
1/2 dl olivolja
1-2 msk vitvinsvinäger
2-3 msk pressad saft från apelsinen (kan uteslutas)
1 tsk dijonsenap
rivet apelsinskal från 1 apelsin
salt
nymald svartpeppar
några stänk kajennpeppar


Gör så här:

Riv skalet på apelsinen fint och lägg det i en rymlig skål. Vispa ner vitvinsvinäger, olivolja, pressad apelsinsaft, dijonsenap, salt, peppar och kajennpeppar. Smaka av och krydda mer om det behövs.

Skala apelsinen med en kniv och skär försiktigt ut filéerna utan hinnor. Lägg dem i en liten skål.

Strimla rödkål och rödlök fint. Jag brukar strimla kål med en vass osthyvel. Ha gärna plasthandskar på dig, rödkålen färgar av sig.

Rör ner kål och lök i dressingen och vänd runt så att allt blandas väl. Smaka av och krydda mer om det behövs. Gör gärna salladen några timmar före servering så att smakerna hinner utvecklas. Förvara apelsinfiléerna i en separat burk om det blir något över.

Servera salladen till julbordets läckerheter!

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR DAGLIG INSPIRATION! @SANDRAS_LCHF_BLOGG














  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post204