Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Julköttbullar

LCHF - julmatPosted by Sandra Medin Wed, December 16, 2015 10:40:01

Nu har jag gjort ett helt berg med köttbullar till jul!
Och saftiga och goda blev de.

Julköttbullar - många portioner

2 kilo blandfärs (50 % nöt, 50 % fläsk) eller nötfärs

3 ägg

1 1/2 dl vispgrädde (för mejerifria köttbullar: byt ut grädden mot 1-2 ägg)

2 msk dijonsenap

2 msk lökpulver eller 1 liten finriven gul lök

1 msk salt (+ ev. 1 tsk salt)

massor av nymald svartpeppar, 1-2 msk (jag har svartpeppar, kryddpeppar, grönpeppar och rosépeppar i min kryddkvarn, det ger extra smak.)

2 stänk kajennpeppar

smör eller ghee till stekning

Gräddsås (kan uteslutas, men den goda stekskyn blir en härlig bas till såsen:

2 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

1 dl vitt vin eller vatten

nymald svartpeppar

salt

Gör så här:

Vispa ihop ägg, vispgrädde, dijonsenap, lökpulver, salt, peppar och kajennpeppar.
Låt äggblandningen svälla i några minuter (lökpulvret suger åt sig vätska och sväller en aning.)

Blanda ner färsen i omgångar.

Rulla en provköttbulle och stek den i rikligt med smör eller ghee.

Justera kryddningen om det behövs eller rulla köttbullarna om du är nöjd med kryddningen. Lägg dem på ett fat eller en bricka. Stek köttbullarna i omgångar tills de har fått fin färg och stekyta och är genomstekta.

Häll 1 dl vitt vin eller vatten i stekpannan när du har stekt klart köttbullarna. Då får du en fin sky till gräddsåsen! Reducera skyn till ungefär hälften, tillsätt sedan grädde och crème fraiche.
Låt såsen puttra till simmig konsistens. Salta och peppra efter behag.

Servera köttbullarna på julbordet med lite hemlagad rödbetssallad (jag kokar rödbetor och blandar dem med min hemlagade majonnäs och lite dijonsenap och kanske lite salt och svartpeppar om jag är på det humöret. Gott och enkelt.).

Smaklig måltid!



FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR DAGLIG INSPIRATION! @SANDRAS_LCHF_BLOGG







  • Comments(2)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post172