Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Frökex med mandelmjöl och hampafrön

LCHF - bakningPosted by Sandra Medin Wed, October 14, 2015 15:41:06

Nu har jag uppdaterat mitt recept på frökex igen. Det är nog de godaste kexen hittills!
De är mer som vanliga kex som bakas med mjöl, så de är lite brödigare.
Perfekt till ostbrickan eller lyxfrukosten!

Jag hade inga solrosfrön hemma, så jag hade i lite annat smått och gott i stället.
Jag köpte hampafrön på Willys för ett tag sen. De är jättegoda! Feta och smöriga i smaken.

UPPDATERING DECEMBER 2015:

Tillsätt 1 påse pepparkakskryddor i smeten så får du frökex med pepparkakssmak! Perfekta till julens goda ostar!


FRÖKEX - 3 PLÅTAR (2 PLÅTAR OM DU GÖR TJOCKARE KEX)

3 dl sesamfrön

2 dl hela linfrön

2 dl mandelmjöl (byt ut mot 1/2 dl pofiber om du vill ha nötfria kex)

3/4 dl vallmofrön (kan uteslutas)

1/2 dl hampafrön (kan uteslutas)

2 msk fiberhusk

1 1/2 tsk salt

1 dl olivolja

6-7 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:

Mät upp fröna och blanda dem med salt och fiberhusk i en bunke.

Tillsätt olivolja och rör om.

Tillsätt vatten och rör om. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt mer vatten om smeten är för fast.

Sätt ugnen på 150 grader (varmluft med fläkten på). Min ugn är väldigt varm, så jag sänkte temperaturen till 125 grader efter 30 minuter.

Bred ut smeten i ett tunt, sammanhängande lager på 3 bakplåtspappersklädda plåtar. Ta hjälp av en slickepott och doppa den i en skål kallt vatten då och då så att smeten inte fastnar. Eller bred ut smeten på 2 plåtar om du vill ha lite tjockare kex. Om man gör kexen för tunna är det lätt hänt att de faller sönder när man ska lossa dem från plåten.

Grädda i cirka 30 minuter, ta sedan ut den första plåten som ställdes in och skär smeten i rutor med en kniv eller pizzaskärare. Ställ in plåten i ugnen igen. Skär sedan de andra plåtarna i rutor och ställ in dem i ugnen igen.

Grädda i ytterligare 20 minuter, kolla sedan kexen. De ska vara gyllenbruna, frasiga och torra. Grädda dem i ytterligare 15-25 minuter om det behövs. Kolla dem noga, det går fort på slutet! Eller så kan man när man har gräddat kexen i två omgångar, totalt cirka 50 minuter, stänga av ugnen och låta plåtarna stå kvar på eftervärmen i upp till en timme. Då sparar man el och får frasiga kex!

Låt svalna på plåt eller galler. Förvara i lufttät burk.

Avnjut kexen med smör och goda ostar!


Det är bara 37 gram kolhydrater i hela satsen. Så det blir inte många kolisar per kex.
Det blir ungefär 40 kex per plåt. Jag gör ganska små och tunna kex.

120 kex! 37/120 = 0,3 kolhydrater per kex!

Ingrediens

Energi

ProteinProt.

FettFett

Kolhydr.Kolh.

Fibrer

Alkohol

30 g hampafrön

172 kcal

9 g

14 g

1 g

2 g

0 g

40 g valmofrön

237 kcal

7 g

17 g

11 g

8 g

0 g

110 g mandelmjöl

642 kcal

21 g

61 g

6 g

0 g

0 g

150 g sesamfrö

875 kcal

27 g

75 g

17 g

18 g

0 g

130 g linfrö

658 kcal

24 g

55 g

2 g

35 g

0 g

Totalt

2584 kcal

356 kcal

1956 kcal

151 kcal

121 kcal

0 kcal

i gram

88 g

221 g

37 g

64 g

0 g

i E%

14%

76%

6%

5%

0%


Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg



  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post165