Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Frökex

LCHF - bakningPosted by Sandra Medin Fri, March 28, 2014 16:46:53

Nu har jag bakat frökex igen, det var länge sen! Salta, frasiga och nötiga.
Perfekt tillbehör till helgens ostbricka!

Jag har inspirerats av Moniques recept, men ändrat proportionerna och lagt till lite mer salt, vatten och olivolja.

SANDRAS FRÖKEX

(Ger 3 plåtar)

150 g (3 dl) solrosfrön

150 g (3 dl) sesamfrön

60 g (1 1/4 dl) linfrön, hela eller krossade

1 ½ dl olivolja

4 msk fiberhusk (malda psylliumfrön, finns på glutenfria hyllan i butiken)

1 ½-2 tsk salt

7 dl vatten

Ev. smaksättning, t.ex. 1 msk dillfrön, timjan eller rosmarin att strö över en av plåtarna.

Uppdatering 6 december 2014:
Man kan även krydda kexen med 1 påse pepparkakskryddor om man vill ha sockerfria "pepparkakor" till julens goda ostar!

Väg upp fröna och blanda dem med salt och fiberhusk i en bunke.

Tillsätt olivolja och rör om.

Tillsätt vatten och rör om. Låt smeten svälla i 10 minuter. Tillsätt mer vatten om smeten är för fast.

Sätt ugnen på 150 grader (varmluft med fläkten på).

Klä 3 plåtar med bakplåtspapper. Bred ut smeten i ett tunt, sammanhängande lager på plåtarna. Ta hjälp av en slickepott och doppa den i en skål kallt vatten då och då så att smeten inte fastnar.

Grädda i cirka 30 minuter, ta sedan ut den första plåten som ställdes in och skär smeten i rutor med en kniv, sporre eller pizzaskärare. Ställ in plåten i ugnen igen. Skär sedan de andra plåtarna i rutor och ställ in dem i ugnen igen.

Grädda i ytterligare 20-30 minuter, kolla sedan kexen. De ska vara gyllenbruna, frasiga och torra. Grädda dem i ytterligare 15-25 minuter om det behövs. Kolla dem noga, det går fort på slutet! Kexen kan också eftertorka i avstängd ugn.

Låt svalna på plåt eller galler. Förvara i lufttät burk.

Avnjut kexen med smör och goda ostar! Trevlig helg!

Kexens kolhydratsinnehåll:


Ingrediens

Energi

ProteinProt.

FettFett

Kolhydr.Kolh.

Fibrer

Alkohol

150 g solrosfrö

891 kcal

35 g

74 g

19 g

9 g

0 g

150 g sesamfrö

875 kcal

27 g

75 g

17 g

18 g

0 g

60 g linfrö

304 kcal

11 g

25 g

1 g

16 g

0 g

½ dl olivolja

402 kcal

0 g

46 g

0 g

0 g

0 g

4 msk fiberhusk

70 kcal

1 g

0 g

0 g

34 g

0 g

Totalt

2541 kcal

295 kcal

1948 kcal

149 kcal

149 kcal

0 kcal

i gram

73 g

220 g

37 g

78 g

0 g

i E%

12%

77%

6%

6%

0%


Totalt 37 kolhydrater för hela satsen.

Det blir ungefär 40 kex per plåt. Jag gör ganska små och tunna kex, tycker om det till ostbrickan!

120 kex! 37/120 = 0,3 kolhydrater per kex!


  • Comments(2)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post148