Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Asiatisk kyckling

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Tue, February 25, 2014 12:56:21

Jag lagade en supergod kycklingrätt med asiatiska förtecken häromdan:
Hel kyckling (jag lagade två på en gång) som penslats med en mustig marinad med bl.a. soja och ingefära. Till kycklingen serverades en lök- och morotssallad och en ingefärsaioli.

Smakrikt är bara förnamnet!

Här kommer recepten:

Asiatisk kyckling - 4 portioner

1 hel kyckling à ca 1,3 kg

Till glazen:

1/2 dl soja

4 tsk krossad ingefära (på burk, men det går lika bra med färskriven)

2 msk tomatpuré

2 msk rapsolja

1 tsk sesamolja

sesamfrön (strös på efter halva stektiden)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla ingredienser till glazen.

Dela kycklingen längs med ryggbenet med en kraftig sax eller en vass kniv.

Klä en långpanna med folie och bakplåtspapper. Lägg kycklingen med insidan nedåt och pensla skinnet med rikligt med glaze (spara resterande glaze och pensla mer under stektiden).

Ställ in kycklingen i ugnen i 40-60 minuter. Ta ut kycklingen då och då och pensla på mer glaze. Strö sesamfrön över hela kycklingen efter halva stektiden.

Kolla om kycklingen är klar: köttsaften ska vara klar och köttet ska släppa från benet (kolla lårbenet, det tar lång tid att bli klart).


Blanda till ingefärsaiolin och gör salladen medan kycklingen ugnssteks.


Ingefärsaioli

1 dl majonnäs (helst hemlagad - busenkelt. Tar 15 sekunder att mixa!)

1 pressad vitlöksklyfta eller 1/2 tsk vitlökspulver

1-2 tsk ingefära (på burk, men det går lika bra med färskriven)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och smaka av. Krydda mer om det behövs.
Tänk dock på att ingefärans smak förstärks med tiden.


Lök- och morotssallad

4-5 morötter

3 rödlökar

2 msk limesaft

2 msk rapsolja

1 msk ättika

3 tsk ingefära (på burk, men det går lika bra med färskriven)

1/2 tsk örtsalt (eller herbamare)

1/2 tsk chilisalt (eller herbamare och några stänk kajennpeppar)

Gör så här:

Skala rödlökarna och skär dem i tunna ringar. Lägg dem i en skål. Massera in saltet och tillsätt resterande ingredienser till dressingen.

Skala morötterna och skär dem i tunna band med potatisskalare eller mandolin.

Blanda morotsbanden med rödlök och dressing. Låt stå så att smakerna blandas och förstärks.

Servera salladen på en bädd av färsk, späd spenat.

Ta ut kycklingen ur ugnen och skär upp den. Servera med lök- och morotssallad på spenatbädd, ingefärsaioli och rostade sesamfrön.

Smaklig måltid!

(Klicka på bilderna så blir de större)





  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post140