Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

En riktig klassiker!

LCHF - husmanPosted by Sandra Medin Thu, November 21, 2013 10:38:46

Just nu står det en riktig klassiker och puttrar på spisen.

Fläsklägg!

Rotmoset är redan klart, det blev jättegott. Det är smöret som gör'et!

FLÄSKLÄGG:

1 kg färsk fläsklägg med ben

2 liter vatten

3 tsk salt (1 1/2 tsk per liter vatten)

6 svartpepparkorn

6 kryddpepparkorn

2 lagerblad

1/2 tsk torkad timjan

Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull eller gryta. Tillsätt kryddorna och köttet och låt koka upp.

Koka på låg värme i 1 1/2 timme, tills köttet nästan släpper från benet.

Ta av kastrullen från plattan och låt köttet vila i 20 minuter.

Pilla av köttet från benet, ta bort skinnet och skär köttet i bitar.

Servera med rotmos och stark senap!

ROTMOS:

1 stor kålrot, cirka 1 kg

1 1/2 liter vatten

2 tsk salt

4-5 msk smör

nymald svartpeppar

ett stänk kajennpeppar

Skala och skär kålroten i tärningar, 2 x 2 cm. Koka under tiden upp vatten och salt i en kastrull.

Tillsätt kålrotstärningarna, låt koka upp och koka dem mjuka under lock i cirka 40-50 minuter.

Ta av kastrullen från plattan och häll av vattnet. Mosa kålrotstärningarna med en potatisstöt eller stavmixer. Jag använde stavmixern, det gick jättefort!

Tillsätt smör, svartpeppar och kajennpeppar. Rör om tills smöret smälter.

Servera med fläsklägg och stark senap!

Jag tror att jag ska spara lite rotmos så att vi kan laga en kålrotslåda till jul!


PS. Jag kokade ghee igår. Jag har verkligen saknat det! Frukostäggen har stekts i vanligt smör på sistone, så de har varit brundaskiga. I dag blev äggen vita och fina!

UPPDATERING:

Det var inte så mycket kött på fläskläggen, men det var ack så gott!
Rotmoset serverades med en rejäl klick smör som fick smälta sakta. MUMS!

Jag frös in det goda kokspadet från fläskläggen i flera små burkar. Jag ska använda det som buljong när jag kokar brysselkål eller nåt liknande. Eller när jag lagar en mustig soppa.

Man kan även koka kålrotstärningarna tillsammans med fläskläggen, men jag valde att koka i två olika kastruller. Jag tillsatte några matskedar kokspad från fläskläggen i rotmoset för att ge det lite mer smak och sälta.

Bilder före och efter!



  • Comments(5)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post131