Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

GHEESUS VAD ENKELT!

LCHF - majo, ghee, kryddsmörPosted by Sandra Medin Thu, September 19, 2013 11:07:04

Nu har jag gjort GHEE (klarat smör) igen! Det är så enkelt och blir så bra. Det är helt fantastiskt att steka i! Det stänker och sprätter inte som vanligt smör och det blir fin smak och underbar stekyta. Dessutom tål gheen höga temperaturer.

Vi hade slut på ghee i morse, så jag stekte ägg i vanligt smör. Det stänkte ordentligt! Men nu har jag kokat 3 paket smör till ghee, så nu räcker det nog i några veckor.

Jag lägger helt sonika smöret i en vid traktörpanna och låter det smälta och sen puttra försiktigt i minst 1 timme, gärna 1,5-2 timmar. Då ska tre olika skikt ha bildats: i botten ligger mjölkproteinet (ser ut som keso), i mitten finns det härligt gyllene och helt klara smöret (smöroljan) och på ytan ska det ha bildats ett skum.

Jag skummar av ytan med en hålsil och häller smöret genom min saftsil (dubbla sildukar) och ner i en bunke med hällpip. Häll försiktigt på slutet så att den kesoliknande bottensatsen inte följer med. Sen är det bara att hälla upp i glasburkar och låta svalna. Bottensatsen och skummet slänger jag i komposten. Såvitt jag vet går de inte att använda till nånting.

Gheen blir väldigt hård när den förvaras i kylskåpet men den håller väldigt länge. Du kan också förvara den i rumstemperatur om du vill att den ska vara mjuk, men då förkortas hållbarheten till bara 1-2 månader. (Fast min ghee räcker aldrig så länge smiley)

Prova du med!


FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR DAGLIG INSPIRATION! @SANDRAS_LCHF_BLOGG

  • Comments(9)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post118