Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Tandoorikyckling

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Tue, January 17, 2017 14:03:08


Finns det nåt godare än tandoorikyckling? Finns det nåt mer lättlagat än tandoorikyckling? Tveksamt! Så här gör jag:

TANDOORIKYCKLING: 4 PORTIONER

Du behöver:


1 kg kycklingklubbor eller ben*

5-8 msk tandoorikrydda av bra kvalitet

raps- eller kokosolja

1 tsk sambal oelek (kan uteslutas)

1 tsk sesamolja (kan uteslutas)

2 tsk citronsaft (kan uteslutas)


GÖR SÅ HÄR:

Köp en bra tandoorikrydda i en asiatisk butik. Tina kycklingklubborna/-benen om de är frysta. Dela kycklingklubborna i leden så att du får en lårbit och ett ben, lägg dem i en stor plastpåse, häll på kryddan, förslut påsen och skaka så att kycklingbitarna täcks. Tillsätt ca 1 dl rapsolja eller smält kokosolja och skaka igen. Förslut påsen och slå in den i ytterligare en påse med klämma, så att marinaden inte läcker ut.

Om du vill ha starkare smak på kycklingen gör du en marinad med tandoorikrydda, sambal oelek, sesamolja och citronsaft i stället för bara tandoorikrydda. Det behövs inget salt eftersom det redan brukar vara tillsatt i kryddblandningen.

Lägg påsen med kycklingen i en djup tallrik och marinera i kylskåpet i 4-24 timmar.

Värm ugnen till 125 grader. Lägg kycklingen i en rymlig ugnsform och ugnsstek tills köttet är mört och genomstekt, det tar ungefär 1 timme. Låt gärna kycklingen stå kvar i ugnen på eftervärmen en liten stund så blir den extra saftig och fin. Servera med strimlad isbergssallad och raita! Eller en fräsch spenatsallad med rödlök och morot.


* Det går även bra att marinera 1 kg kycklingfilé i tandoorikrydda eller -marinad. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och ugnsstek filéerna i aluminiumfolieklädd långpanna i cirka 20 minuter. Höj sedan till 225 grader och sätt på grillelementet och ugnsstek i ytterligare 5 minuter eller tills filéerna har fått fin färg och är genomstekta.



Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg


  • Comments(2)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post207

Spansk kycklingfilé

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Wed, March 05, 2014 10:50:23

Nu har jag lagat saftig och smakrik kycklingfilé med spanska smaker - rökt paprikapulver, Pimentón de la Vera! Det blir mycket kyckling som räcker till många eller också till matlåda. Kycklingen är även god kall och passar bra som picknickmat.

Kycklingen sköter sig själv i ugnen medan man lagar till en smaskig sallad som tillbehör, t.ex. lyxig ostsallad. Eller varför inte coleslaw med ingefära och lime eller en uppiggande lök- och morotssallad på spenatbädd? Eller så kan man ugnssteka grönsaker samtidigt som kycklingen, t.ex. aubergine, zucchini, paprika, hela vitlöksklyftor och rödlök. Ringla över olivolja och strö timjan, salt och peppar över.

Spansk kyckling - 6-8 portioner

1 kilo kycklingfilé

Marinad:

1 dl rapsolja

2 msk rökt paprikapulver, Pimentón de la Vera

1 tsk chilisalt (jag tog mitt hemgjorda chilisalt. Det går också bra med vanligt salt och några stänk kajennpeppar.)

3 stänk mald kanel

3 stänk kajennpeppar

1 nypa chiliflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 210 grader, varmluft.

Blanda marinaden i en rymlig plastpåse.

Skär kycklingen i 3-4 tjocka strimlor på längden.

Lägg kycklingstrimlorna i marinaden och vänd runt dem ordentligt i marinaden så att de täcks runtom. Man kan även marinera kycklingen i upp till 8 timmar.

Lägg kycklingen i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen. Ställ även in ev. grönsaker i en annan form.

Ugnsstek kycklingen i 15-20 minuter, tills den är genomstekt och har fått fin färg.

Servera med en läcker sallad eller ugnsstekta grönsaker (se tips ovan).

Smaklig måltid!





  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post142

Asiatisk kyckling

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Tue, February 25, 2014 12:56:21

Jag lagade en supergod kycklingrätt med asiatiska förtecken häromdan:
Hel kyckling (jag lagade två på en gång) som penslats med en mustig marinad med bl.a. soja och ingefära. Till kycklingen serverades en lök- och morotssallad och en ingefärsaioli.

Smakrikt är bara förnamnet!

Här kommer recepten:

Asiatisk kyckling - 4 portioner

1 hel kyckling à ca 1,3 kg

Till glazen:

1/2 dl soja

4 tsk krossad ingefära (på burk, men det går lika bra med färskriven)

2 msk tomatpuré

2 msk rapsolja

1 tsk sesamolja

sesamfrön (strös på efter halva stektiden)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla ingredienser till glazen.

Dela kycklingen längs med ryggbenet med en kraftig sax eller en vass kniv.

Klä en långpanna med folie och bakplåtspapper. Lägg kycklingen med insidan nedåt och pensla skinnet med rikligt med glaze (spara resterande glaze och pensla mer under stektiden).

Ställ in kycklingen i ugnen i 40-60 minuter. Ta ut kycklingen då och då och pensla på mer glaze. Strö sesamfrön över hela kycklingen efter halva stektiden.

Kolla om kycklingen är klar: köttsaften ska vara klar och köttet ska släppa från benet (kolla lårbenet, det tar lång tid att bli klart).


Blanda till ingefärsaiolin och gör salladen medan kycklingen ugnssteks.


Ingefärsaioli

1 dl majonnäs (helst hemlagad - busenkelt. Tar 15 sekunder att mixa!)

1 pressad vitlöksklyfta eller 1/2 tsk vitlökspulver

1-2 tsk ingefära (på burk, men det går lika bra med färskriven)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och smaka av. Krydda mer om det behövs.
Tänk dock på att ingefärans smak förstärks med tiden.


Lök- och morotssallad

4-5 morötter

3 rödlökar

2 msk limesaft

2 msk rapsolja

1 msk ättika

3 tsk ingefära (på burk, men det går lika bra med färskriven)

1/2 tsk örtsalt (eller herbamare)

1/2 tsk chilisalt (eller herbamare och några stänk kajennpeppar)

Gör så här:

Skala rödlökarna och skär dem i tunna ringar. Lägg dem i en skål. Massera in saltet och tillsätt resterande ingredienser till dressingen.

Skala morötterna och skär dem i tunna band med potatisskalare eller mandolin.

Blanda morotsbanden med rödlök och dressing. Låt stå så att smakerna blandas och förstärks.

Servera salladen på en bädd av färsk, späd spenat.

Ta ut kycklingen ur ugnen och skär upp den. Servera med lök- och morotssallad på spenatbädd, ingefärsaioli och rostade sesamfrön.

Smaklig måltid!

(Klicka på bilderna så blir de större)





  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post140

Buffalo wings

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Tue, September 24, 2013 12:42:26

Jag lagade läckra Buffalo wings nyligen.

Kladdigt, kryddigt och hett. Då passade min coleslaw med lime och ingefära perfekt till.

Jag använder samma marinad till andra kycklingdelar, spareribs och tjocka revbensspjäll.

Och om man hoppar över oljan, tomatpurén och citronsaften i receptet får man en torr rub som man kan gnida in skivat kött med och grilla. Vi brukar blanda en stor burk så att vi alltid har färdig rub till hands.

Buffalo wings:

Du behöver 1 kg färska eller frysta (upptinade) kycklingvingar.
(eller 1 kg kycklingben, förläng då tillagningstiden tills köttet släpper från benet och skinnet har fått fin färg.)

Dela kycklingvingarna i leden så att du får en klubba och en lite plattare bit.

Blanda marinaden i en stor plastpåse:

1 1/2 dl rapsolja
1/2-1 msk rökt paprikapulver, starkt (Pimentón de la Vera) Ta mer om du vill ha riktigt heta vingar!
4 stänk kajennpeppar
3 nypor rökt salt
3 msk tomatpuré (kan uteslutas)
1/2-1 tsk mald kanel
1/2-1 tsk spiskummin
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
2 tsk citronsaft

Marinera kycklingvingarna i 4-24 timmar.

Värm ugnen till 225 grader.

Klä långpannan med aluminiumfolie och lägg ett bakplåtspapper över.
Då fastnar inte vingarna så lätt.

Bred ut vingarna i långpannan och ugnsbaka dem i 15-20 minuter.
Höj gärna värmen på slutet så att de får ordentligt med färg.

Servera vingarna med de klassiska tillbehören blue cheese-dip och selleristavar
eller testa min urgoda coleslaw med lime och ingefära.

Smaklig måltid!



Coleslaw med lime och ingefära

Strimla vitkål med en osthyvel eller mandolin.

Blanda rejält med hemlagad majonnäs med riven ingefära (2-3 msk) och pressad färsk lime (1 lime). Tillsätt salt, peppar och kajennpeppar. Smaka av och känn efter om du behöver krydda mer.

Perfekt fredagsmys!


Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg











  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post120

Het thaikyckling

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Tue, February 26, 2013 15:54:20

Het thaikyckling

Jag improviserade fram det här receptet i går. Vi hade ingen vispgrädde hemma och jag vill minska på mejeriprodukter, så här är det bara kokosgrädde i såsen. Och en massa goda kryddor, förstås.

6 portioner

1 kg kycklingfilé i ganska stora bitar

2 gula lökar

1 röd paprika

1 dl kokosflingor

500 g kokosgrädde

1-2 tsk sambal oelek

1-3 msk röd currypasta (beroende på hur stark man vill ha såsen)

Salt och svartpeppar

Vitlökspulver

Limesaft efter behag

färsk koriander

Ghee och kokosolja till stekning

GÖR SÅ HÄR:

Börja med såsen:

Hacka löken. Skär paprikan i 2 cm stora bitar.

Lägg en rejäl klick ghee och kokosolja i en stor stekpanna. Hetta upp pannan och bryn löken.

Tillsätt 1 tesked sambal oelek och 1 matsked röd currypasta i stekpannan och rör om ordentligt.

Tillsätt kokosflingor och bryn dem under omrörning.

Salta och peppra.

Rör ner kokosgrädden och koka upp. Låt såsen puttra i 5-10 minuter, tills den är lite simmig. Häll såsen i en stor kastrull eller gryta och torka ur stekpannan. Ställ kastrullen/grytan på en annan platta på låg värme.

Smaka av såsen och tillsätt mer röd currypasta och sambal oelek om du vill ha en starkare sås. Salta och peppra om det behövs.

Stek kycklingen medan såsen puttrar:

Skär varje kycklingfilé i ca 12 bitar.

Lägg en rejäl klick ghee och kokosolja i den urtorkade stekpannan. Hetta upp fettet på medelhög värme, lägg sedan i kycklingbitar i ett lager. Det stänker ganska mycket, så var försiktig. Lägg inte i för mycket kyckling samtidigt, utan bryn köttet i flera omgångar.

Salta och peppra och strö vitlökspulver över kycklingbitarna. Vänd kycklingbitarna när de fått fin gyllenbrun färg, ca 2-3 minuter. Stek 2-3 minuter på andra sidan, lägg sedan kycklingbitarna i såskastrullen och låt dem gå klart där. Stek resten av kycklingbitarna på samma sätt.

Låt kycklingbitarna puttra i såsen i ungefär 10 minuter. Kontrollera att köttet är genomstekt och köttsaften klar. Stänk i lite limesaft mot slutet.

Strö lite hackad koriander över grytan och servera med finstrimlad isbergssallad och kokoschips. En klick crème fraiche smakar gott till och dämpar hettan en aning.

Smaklig måltid!

  • Comments(2)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post102

Schlagermeny!

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Thu, January 31, 2013 11:11:04

Nu är det dags för den första delfinalen i Melodifestivalen!

Jag blir väldigt inspirerad av Melodifestivalen och av att jag nu översätter kokboken "Popcorn!", så jag har komponerat en lättlagad och lite somrig schlagermeny som vi ska äta på lördag.

Schlagermeny, Deltävling 1, Karlskrona:

Citron- och örtmarinerad kycklingfilé

Zucchinigaletter

Sallad med isbergssallad, apelsin, rödlök, fetaost, olivolja och rosépeppar

Pestoaioli

Dessert:

Schlagerdrottninggino (blåbär, hallon och mörk choklad) med vaniljgrädde

Så här såg det ut! Apelsinsallad, zucchinigaletter, kyckling och schlagerdrottninggino!
Allt var väldigt smakrikt och gott.

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post97

Asiatisk kyckling

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Fri, September 21, 2012 12:46:13

Solen skiner denna fredag! Kanske dags för årets sista grillning?

Då passar det bra med grillad kycklingfilé!

Jag delade kycklingfiléerna i 4 bitar på längden och marinerade dem i rapsolja,
sambal oelek (ganska mycket!) och limesaft.

Grilla kycklingfiléerna och salta.

Till kycklingen åt vi en busenkel och god sallad:

Rosta sesamfrön i en torr panna och låt dem svalna.

Lägg gurktärningar och paprikastrimlor på ett uppläggningsfat.

Strö massor av färsk koriander över grönsakerna.

Blanda dressingen: 1/2 dl rapsolja, 3-4 msk limesaft, lite sambal oelek, vitlökspulver, salt och peppar.

Ringla dressing över salladen och strö sesamfrön över.

Passar till allt grillat!

Till kycklingfiléerna på bilden åt jag dock ratatouille och fetaost. Det var också jättegott!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post89

Baconlindad kyckling

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Thu, August 23, 2012 09:49:44

Baconlindad kyckling är jättegott - och lättlagat!

Värm ugnen till 200 grader.

Skär ett snitt i kycklingfiléerna och fyll dem med ost,
t.ex. gorgonzola eller en god lagrad ost.

Linda in filéerna i baconskivor, 2-3 per kycklingfilé, och lägg dem i en ugnsfast form.

Ugnstek tills baconen har fin färg och kycklingen är genomstekt, cirka 20-30 minuter.

Njut med kokt blomkål eller sallad till.

Före och efter:



  • Comments(1)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post82

Tandoorikryddad kyckling

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Tue, March 06, 2012 13:07:55

Jag älskar tandoorikrydda! Här är en bild på tandoorikryddade kycklingben.

Jag blandade tandooripulver med lite olja, sambal oelek, citronsaft och sesamolja i en plastpåse och lade sen in kycklingbenen och marinerade dem en stund.

Och fort går det i ugnen! Ätes rykande heta med lyxig ostsallad till för att dämpa hettan (om man vill).

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post73

Kyckling i jordnötssås

LCHF - kycklingPosted by Sandra Medin Fri, May 13, 2011 13:59:28

Jag lagade kycklingfilé i underbar jordnötssås nyligen, med osötat jordnötssmör, ekologiskt kokosfett och kokosmjölk. Jättegott på lite strimlad isbergssallad. Ena dagen hade vi lite kokoschips till, dagen efter lite friterad vitlök från thaiaffären. Allt var supergott!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post34