Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Gambas al ajillo - heta vitlöksräkor

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Tue, April 18, 2017 16:14:11


Heta vitlöksräkor är nog för gott för att vara sant! Och det är en väldigt lättlagad rätt.
Så ta fram din inre spanjor och laga heta gambas al ajillo!


Gambas al ajillo - heta vitlöksräkor (2 portioner)


300 g upptinade råa stora räkor (eller 10-12 räkor per person)

12-16 finhackade vitlöksklyftor

olivolja

havssalt efter smak

några stänk pimentón de la Vera (rökt paprikapulver)



Gör så här:

Värm ugnen till 250 grader, grill och varmluft.

Skala räkorna men låt skalet längst ut på stjärten sitta kvar. Rensa även bort tarmen med en vass kniv om det behövs.

Fördela räkorna i två portionsformar. Varva räkorna med finhackad vitlök (6-8 klyftor per portionsform), lite havssalt och rökt paprikapulver (pimentón de la Vera). Ringla över en rejäl slurk olivolja.

Ställ formarna på ugnsfasta tallrikar (då blir det lättare att ta ut dem ur ugnen). Ställ in formarna högt upp i riktigt het ugn i cirka 5 minuter*. Ta ut dem och rör om räkorna lätt och ställ in dem i ugnen igen i 2 minuter. Klart!

Se till att duka fram en sked också så att du får upp den läckra vitlöksoljan...
Eller servera med en läcker LCHF-baguette eller frasiga ostfrallor. Smaklig måltid!


*Kortare tid i ugnen om du använder kokta räkor.


Så här såg de råa räkorna ut innan de åkte in i ugnen:



Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg





  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post209

Ensaladilla rusa sin patatas

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Wed, April 20, 2016 10:53:11

När jag bodde i Spanien åt jag ofta ensaladilla rusa - en jättegod majonnäsbaserad sallad med potatis och tonfisk. Häromdagen gjorde jag ensaladilla rusa utan potatis - jättegott och mättande. Och en riktigt somrig, fräsch och lättlagad rätt som åtminstone jag kommer att äta många gånger i sommar!

Ensaladilla rusa sin patatas - 2 portioner

1 burk tonfisk i vatten

3 hårdkokta ägg

2 dl majonnäs (gärna hemlagad) eller 1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche

1/2 hackad rödlök

2-3 msk kapris

nymald svartpeppar och lite salt

ett stänk kajennpeppar

kallpressad olivolja att ringla över salladen

Rucola, gurka, rödlök, tomat, kalamataoliver efter behag.

Gör så här:

Tärna äggen, häll av tonfisken och blanda alla ingredienser till röran.

Skölj rucolan och lägg en stor hög rucola på varje tallrik. Lägg en stor klick av tonfiskröra på rucolan.

Skär grönsakerna i skivor och klyftor och lägg upp dem fint på tallriken. Tillsätt kalamataoliver efter behag och garnera gärna med mer kapris. Ringla lite smakrik olivolja över salladen, servera och njut!


Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg





  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post194

Räkcocktail

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Thu, February 11, 2016 10:00:53

Så gott med räkcocktail med avokado och hemlagad skagenröra!

Blanda bara en rejäl näve tinade skalade räkor (spara några till garnering) med 1 dl hemlagad majonnäs, lite vitlökspulver, 1/2 tsk riven pepparrot och 1 msk hackad dill. Blanda allt och låt mysa ihop en stund.

Tärna 1-2 avokador och blanda dem med färskpressad citron, salt och svartpeppar.
Lägg avokadotärningarna i ett fint glas och toppa med skagenröra. Garnera med några räkor och en citronskiva. NJUT!!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post179

Calamares

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Mon, February 01, 2016 15:06:42

I fredags lagade jag underbara friterade bläckfiskringar - calamares!

Jag panerade dem i pofiber och kryddor. De blev inte riktigt som vanliga bläckfiskringar som är panerade med vetemjöl eller ströbröd, men de blev väldigt möra och goda.

Jag hade en påse naturella bläckfiskringar som jag tinade i kylskåpet och sedan på hushållspapper på en bricka.

Bläckfiskringar à la LCHF (2-4 portioner)

1 påse naturella bläckfiskringar à 400 g

1 1/4 dl pofiber

2 tsk fint salt

1 tsk rökt paprikapulver

ghee, kokosolja, ister eller rapsolja till fritering

citronklyftor till servering

guacamole, jalapeñomajonnäs eller annan god sås till servering

Gör så här:

Tina bläckfiskringarna i god tid och låt dem rinna av ordentligt på hushållspapper.

Häll pofiber, salt och paprikapulver i en 2-liters plastpåse. Förslut påsen och skaka om den så att allt blandas. Lägg i en bläckfiskring i taget i påsen, förslut påsen luftigt och skaka den så att bläckfiskringen täcks av pofiberblandningen. Lägg den panerade bläckfiskringen på en ren tallrik. Panera resten av bläckfiskringarna på samma sätt.

Hetta upp oljan till ca. 180 grader i en stor stekpanna eller kastrull. Eller fritera i en fritös om du har det. Jag friterade i en stor stekpanna. Det blev bra, men det stänkte väldigt mycket, så var försiktig. Det är bättre att fritera i en fritös eller djup kastrull.

Lägg de panerade bläckfiskringarna i stekpannan i omgångar, i max. ett lager. Vänd dem efter ett par minuter och fritera på andra sidan. Ta upp dem när de är gyllenbruna och lägg dem på hushållspapper i en varm skål så att de hålls varma. Lägg gärna på en bit aluminiumfolie löst över skålen så att värmen inte smiter ut.

Ta bort hushållspapperet som bläckfiskringarna ligger på och och pressa lite citron över dem. Servera med en god sås, t.ex. guacamole, och en fräsch sallad, t.ex. lyxig ostsallad.



Följ mig gärna på instagram @sandras_lchf_blogg









  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post178

Rödspätta florentine med stiltontäcke

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Fri, February 28, 2014 16:07:19

Det här blev en riktig höjdare!
Mjäll och fin rödspätta på spenatbädd och med ett krämigt stiltontäcke.
Snabblagat, syrligt och supergott.

Rödspätta florentine med stiltontäcke - 4 portioner

500 g rödspättafilé (jag hade tinat upp fryst fisk)

några nävar färsk spenat

200 g stiltonost eller annan fet blåmögelost

2 1/2 dl crème fraiche

smör

nymald svartpeppar

salt

kajennpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj en ugnsfast form med smör.

Skölj spenaten och lägg den i formen. Salta och peppra. Hyvla eller klicka smör över spenaten.

Vik fiskfiléerna och lägg dem på spenaten. Salta och peppra fiskfiléerna.
(Jag har en blandning av svartpeppar, rosépeppar, kryddpeppar och grönpeppar i min pepparkvarn. Det ger extra smak!)

Mosa stiltonosten med en gaffel och blanda med crème fraiche. Krydda med lite salt, nymald svartpeppar och några stänk kajennpeppar.

Bred ostsmeten över fisken och ställ in formen i ugnen. Gratinera i ungefär 15-25 minuter, tills fisken är mjäll och vit och osten har fått fin färg.

Servera gärna med kokt blomkål eller broccoli.

Smaklig måltid!





  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post141

Fiskgratäng à la LCHF

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Wed, October 23, 2013 10:15:26
Vi lagade världens enklaste och godaste fiskgratäng igår!

Billig och bra mat som sköter sig själv i ugnen.

Du behöver:

800 g torskfilé (2 torskblock)*

400 g broccolibuketter

5 dl vispgrädde

Ostskivor att täcka fisken med

5-6 msk Bongs hummerfond

3 msk vitt vin

vitlökspulver, lökpulver, kajennpeppar, salt och peppar efter tycke och smak

Gör så här:

Tina torskblocken.

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela torskblocken på hälften och lägg bitarna i en stor ugnsfast form.

Lägg broccolibuketterna runtom.

Salta och peppra allt.

Blanda fiskfond, vitt vin, grädde och kryddor. Ringla såsen över fisken.

Lägg ostskivorna på fisken och ställ in formen i ugnen.

Ugnsbaka i 25-30 minuter, tills osten har smält och har fått lite färg.
Grädden ska koka och få lite färg. Och fisken ska förstås vara genomstekt!

Servera i djupa tallrikar.

Bilder: Före ugnsbesöket (utan ost), efter ugnsbesöket och på tallriken.

* Det går lika bra med lax, gädda eller annan god fisk!

(Klicka på bilderna så blir de större)




  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post126

Fiskelycka

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Wed, February 20, 2013 10:16:26

Nu har jag äntligen fått tummen ur och laddat ner lite bilder. Det har varit lite si och så med det, men nu har jag massor av bilder på läcker mat. Håll till godo!

Vi fiskade i Kvarnsjön i höstas och fick en liten gädda.

Den fileade jag och panerade med kokosmjöl, vispat ägg och malda kokosflingor.
Till fisken serverades friterad blomkål och avokadoröra.
Det var jättegott!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post99

Kräftor

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Tue, September 11, 2012 16:57:10

Man kan aldrig äta för mycket kräftor!

Vi fiskade kräftor för några veckor sen, men tjuvstartade med denna kräftsupé
veckan före:

Ostpuffar (små västerbottenspajer utan pajdeg)
Kräftor
Frökex och goda ostar

Och i lördags var det dags för kräftor igen, dock med sparris- och briepaj. Med en pajdeg på kokosmjöl, mandelmjöl och annat. Inte bra för min mage med pajdeg, så det får även i fortsättningen bli paj utan pajdeg. Och det är godare och mindre jobb!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post87

Fredagstips!

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Fri, August 24, 2012 09:35:40

Vi lagade världens godaste rätt med "pasta" nyligen. Såsen påminner om gambas al ajillo, spanska vitlöksräkor.

Till 2 portioner:

Stekpanna 1: Strimla en zucchini med en potatisskalare. Stek zucchiniremsorna i smör eller ghee, salta och peppra lite.

Stekpanna 2: Stek 3-4 pressade vitlöksklyftor i rikligt med smör eller ghee, tillsätt en rejäl näve stora skalade räkor och rör om. Tillsätt en liten knivsudd Pimentón de La Vera (rökt paprikapulver) och rör om. Häll i en skvätt vitt vin och låt det ånga bort hastigt.

Stek bara räkorna i ett par minuter, så att de blir genomvarma, annars blir de sega som gummi!

Lägg upp de stekta zucchiniremsorna i djupa pastatallrikar och häll räksås över.
Riv ost över allting.

Perfekt fredagsmiddag med ett glas vitt vin!





  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post84

Tonfisksallad

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Mon, June 04, 2012 11:22:41

Vi hade ett bra och välutrustat litet kök i tvårummaren på Cypern, så ibland lagade vi även lunch.

En dag gjorde jag en härlig tonfiskröra (tonfisk, majonnäs, lite yoghurt, salt och peppar och oregano) och lade den på lite sallad, paprika, tomat, oliver och gurka. Perfekt sommarmat!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post76

Lättlagad lax

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Tue, January 24, 2012 10:22:51

Vi lagade en härlig, lättlagad laxrätt nyligen.

Jag skulle göra Moniques (Life Zone) rättikagratäng och fick gräddsås över, så jag pimpade den med lite vitt vin, dill och gräslök och hällde den runt 4 fina laxfilébitar.

Det tog inte många minuter i ugnen och det var ljuvligt gott!

Servera med lite finstrimlad isbergs- eller romansallad.

Laxen före och efter ugnsbesöket:

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post67

Lunchlax

LCHF - fisk & skaldjurPosted by Sandra Medin Tue, September 27, 2011 15:59:55

Jag åt en härlig laxlunch häromdan:

Smörstekt laxfilé, fetaröra och en tomat. Gott och enkelt.

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post52
Next »