Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Baconpaj

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Tue, March 01, 2016 09:48:14

Jag köttar vidare! Igår lagade jag en helt fantastisk baconpaj! Och det var nog inte sista gången jag lagade den, för den blev verkligen över förväntan. Köttig, smakrik och alldeles underbar. Den påminner om meatzza, men är ännu festligare!

BACONPAJ - 6-8 PORTIONER

1 kg nötfärs

4 pkt bacon à 140 g

massor med ost, hyvlad eller riven (ca 300 g)*

2 tsk lökpulver

2 tsk vitlökspulver

2-3 tsk chipotlesalt eller annat smakrikt salt, t.ex. chilisalt, Herbamare eller eget örtsalt

4-5 msk torkad oregano

1 tsk rökt paprikapulver (Pimentón de la Vera)

några stänk kajennpeppar

nymald svartpeppar efter behag

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda alla kryddor och salt i en liten skål.

Klä en pajform eller ugnsfast stekpanna med baconskivorna. (se bild nedan). Jag hade lagt bakplåtspapper i formen, men det behövdes egentligen inte, så det kan man hoppa över.

Strö 1 tesked kryddblandning i botten.

Tryck ut hälften av nötfärsen i botten. Strö 2 matskedar kryddblandning ovanpå.

Lägg på ett dubbelt lager ostskivor (eller riven ost).

Strö 2 teskedar kryddblandning över osten.

Tryck ut resten av nötfärsen i formen. Strö resterande kryddblandning ovanpå färsen.

Lägg på resterande ost och vik in baconskivorna mot mitten.

Ställ pajformen i en långpanna (om fettet skulle rinna över) och ställ in den mitt i ugnen.

Grädda i 40-45 minuter. Baconet i botten blev ganska mjukt. Om man vill ha det knaprigare kan man hälla av skyn och baconflottet efter ungefär halva tiden. Häll försiktigt ner i en skål. Be om hjälp att hålla i pajen så att den inte faller ur formen när du häller.

Baconpajen är klar när baconet på ovansidan har blivit knaprigt och fått fin färg, nötfärsen är genomstekt och osten har smält och blivit gyllenbrun. Om baconet på ovansidan börjar få för mycket färg kan man lägga över lite aluminiumfolie så att det inte blir bränt.

Ta ut pajen ur ugnen och låt den vila i några minuter. Häll av sky och baconflott om du inte redan har gjort det. Skyn är god att ringla över pajen, eller spara den till en god sås eller krydda blomkålsmoset med den!

Skär upp i tårtbitar och servera, gärna med strimlad roman- eller isbergssallad, hackad rödlök, gurktärningar och olivolja. Smaklig måltid!

* Eller festa till det med t.ex. 200 g fetaost eller blåmögelost i mellanlagret.

Klä formen med bacon:


Första lagret med nötfärs:

Översta ostlagret:

Dags att ställa in pajen i ugnen!


Följ mig gärna på instagram @sandras_lchf_blogg



  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post186

Pulled beef

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Fri, February 26, 2016 16:43:28

Nu är det slut på vegorecepten för tillfället och det är äntligen dags för mitt recept på pulled beef som jag lagade på alla hjärtans dag! Köttet blev väldigt mört och smakrikt. Och det är så enkelt att laga och sköter sig själv i ugnen.

Så se först till att du håller dig hemma i minst 6 timmar medan köttet står i ugnen, sen är det bara att njuta. Du kommer nog inte att vilja gå utanför dörren heller eftersom det doftar så gott!

Vill du hellre laga pulled pork? Byt ut nötköttet mot samma mängd fläskkarré eller picnicbog och följ receptet. Förkorta bara tillagningstiden en halvtimme till en timme.

Pulled beef - 6-8 portioner

1,5 kilo nötkött i bit
(jag använde benfri bog, men högrev eller liknande går också väldigt bra. Om du använder kött med ben får du öka mängden med ca 1/2 kilo och förlänga tillagningstiden tills köttet blivit mört och det lossnar från benen.)

1 gul lök

1 burk krossade tomater à 400 g (uteslut om du vill ha färre kolhydrater)

1 1/2 dl rödvin (eller 4 msk rödvins- eller balsamvinäger)

10 vitlöksklyftor

1 selleristjälk

1 knippa persiljestjälkar
(hacka bladen och blanda med tärnad gurka. Gott tillbehör till köttet!)

2 tsk harissakryddblandning

rikligt med chipotlesalt
(Falksalt. MEN det säljs av nån anledning inte i Sverige. Ta hickorysalt eller vanligt flingsalt och 1/2 tsk rökt paprikapulver i stället)

5 knivsuddar rökt paprikapulver (Pimentón de la Vera)

2 tsk mald spiskummin

1 tsk mald koriander

6 varv med svartpepparkvarnen

6 msk baconflott - kan uteslutas
(vi lagade bacon i ugn till frukost och använde flottet som smaksättare)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.**

Hacka löken och lägg den i en rymlig ugnsform med lock* (jag har en glasform). Tillsätt krossade tomater och rör om. Hacka selleristjälken och rör ner den. Skala och hacka vitlöksklyftorna och rör ner dem. Tillsätt vinet och rör om.

Lägg köttet ovanpå grönsaksblandningen och strö över kryddorna. Salta ordentligt på köttet och såsen. Hacka persiljestjälkarna och strö dem över köttet.

Lägg på locket och ställ in formen mitt i ugnen.

Ugnsstek i 3 timmar, sänk sedan till 125 grader.

Fortsätt att ugnssteka i 2 timmar.

Prova att dra isär köttet med två gafflar. Om det går trögt är köttet inte riktigt färdigt. Jag stängde av ugnen efter 5 timmar totalt och lät köttet stå kvar i ugnen på eftervärmen i 1 timme. Då blev det perfekt!

Ta ut köttet, lägg det i en form och dra isär med två gafflar.

Mixa såsen slät och blanda köttet med några matskedar sås. Smaka av och salta mer om det behövs. Häll resterande sås på burkar och frys in eller förvara i kylskåpet med ett lager olja över så att den inte möglar (så gör jag även med pesto, ajvar och tapenade.)

Servera i romansalladsblad med gurktärningar med hackad persilja, limekramad rödlök, såsen, guacamole och/eller hemlagad majonnäs.

* Köttet avger en del köttsaft, så se till att du har marginal upp till kanten i formen, annars kan såsen rinna över.

** Eller ugnsstek köttet i 125 grader hela tiden. Tillagningstiden blir antagligen lite längre då.


Följ mig gärna på instagram @sandras_lchf_blogg
Där finns det en video på när jag gör majonnäs på 15 sekunder blankt!



  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post185

Lamm kleftiko à la Sandra

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Wed, October 14, 2015 16:41:17

Vi kom hem från Samos för en vecka sen och smakerna dröjer sig kvar.
Därför lagade jag kleftiko häromdan! Det är den cypriotiska varianten utan fetaost, men man kan förstås tillsätta stora bitar fetaost mot slutet om man vill.

Det här är en lättlagad rätt som sköter sig själv i ugnen medan man gör något annat.

Lamm Kleftiko à la Sandra

6-8 portioner

2,3 kg lammbringa med ben, delad i stora bitar

5 gula lökar, i halvor (rödlök går också bra, den blir så härligt lila efter några timmar i ugnen)

3 dl vitt vin

2 dl olivolja

20-40 vitlöksklyftor (eller mer om du gillar vitlök...;)

5 kvistar färsk timjan

3 kvistar färsk rosmarin

2 kvistar färsk mynta

2-3 msk torkad oregano eller 3 kvistar färsk oregano

3 lagerblad

salt

nymald svartpeppar

1 kanelstång

GÖR SÅ HÄR:

Värm ugnen till 150 grader.

Lägg kött, lök, vitlöksklyftor, kanelstång och örtkryddor i en långpanna. Häll vitt vin och olivolja över och salta och peppra rejält.

Täck långpannan ordentligt med aluminiumfolie och ställ in den i ugnen.

Tillaga köttet i 5-7 timmar. Ta ut långpannan försiktigt ur ugnen, det är mycket vätska i långpannan och den är tung, så det gäller att hålla den stadigt. Mitt kött var i stort sett färdigt efter 5 timmar, men jag lät det stå kvar i ugnen på eftervärmen i ytterligare 1 timme. Jag hade mycket väl kunnat laga köttet i ytterligare 1 timme, alltså totalt 7 timmar.

Lägg upp köttet, löken, vitlöksklyftorna och den underbara skyn i rustika skålar.
Servera gärna ett gott rödvin till och kanske en liten bit sesambaguette à la LCHF att suga upp den smakrika skyn med.

Toppa gärna grytan med lite fetaost och värm hastigt i mikron så får du härligt mjuk fetaost som passar perfekt till kleftikon! Garnera med en kalamataoliv eller två.


Utsikt från Villa Angela i Votsalakia på Samos.




Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg





  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post166

Baconlindad zucchini

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Thu, September 03, 2015 09:17:32

Grillvädret verkar ha regnat bort, förhoppningsvis lättar det till helgen
och vi kan ta fram grillen igen.

I helgen grillade vi världens godaste tillbehör till grillat!

Baconlindad zucchini.

Vi brukar grilla baconlindad sparris, men nu när vi har så kolossala mängder zucchini/squash i pallkragarna så måste vi hitta på nya sätt att tillaga dem.
De här små paketen får mildare smak och det rökiga i baconet framträder tydligare
än när man använder sparris.

Dessutom är det busenkelt att laga baconlindad zucchini!

Baconlindad zucchini - 4 portioner

1 zucchini

2 paket bacon

Gör så här:

Skölj zucchinin och skär den i ca 10 cm långa stavar som är ca 1 1/2 cm tjocka (ungefär som ett lillfinger). Använd helst det fastare fruktköttet närmast skalet, inte kärnhuset eftersom det blir lite för mjukt och sladdrigt. Om det blir zucchini över kan du bara skära den i halvmånar och grilla dem också, ringla bara lite olivolja över dem efter grillningen och salta och peppra.

Linda 1 baconskiva runt 2-3 zucchinistavar.

Tänd grillen och låt den bli riktigt het.

Grilla zucchinipaketen (och det andra du vill grilla) tills de fått fina grillränder och färg runtom.

Servera till grillat kött, fisk, fågel och andra grönsaker. Och glöm inte såsen!
Kanske en läcker guacamole?!

Smaklig måltid!







  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post162

Thaiköttbullar

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Wed, February 05, 2014 10:42:23

Jag började dagen med att laga thaiköttbullar.
Marie köpte jättefin fläskfärs igår, så det blev thaiköttbullar av hela rasket, drygt 2 kilo!

I dag lagade jag dem dock utan grädde och tillsatte mer ägg i köttbullssmeten.
Och mer kokosgrädde i såsen.

Servera med kokt broccoli eller strimlad isbergssallad/vitkål.
Strö lite kokoschips, friterad vitlök och/eller koriander över!

Smaklig måltid!





  • Comments(1)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post137

Oxfilé med ugnsbakade tomater

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Thu, November 14, 2013 11:08:02
I kväll blir det en favorit i repris!

Finfin oxfilé och ugnsbakade tomater med hela vitlöksklyftor.

Värm ugnen till 200 grader.

Dela tomaterna och skåra snittytan lite så att oljan tränger ner i tomathalvorna.
Lägg tomathalvorna i en eldfast form tillsammans med en näve skalade vitlöksklyftor.
Ringla över olivolja och salta och peppra. Tillsätt färska eller torkade kryddor, t.ex. oregano, timjan och rosmarin.

Ugnsbaka i 20 minuter. Tomaterna ska ha börjat mjukna och få färg.

Fortsätt att ugnsbaka tomaterna medan köttet steks.

Stek köttet som du vill ha det (vi föredrar blodigt, ca 2-3 minuter per sida.
Låt vila 5-10 minuter.)

Häll 1/2- 1 dl rödvin i den varma stekpannan medan köttet vilar. Låt reducera en stund,
så får du en härlig rödvinssky till köttet! Servera med vitlökssmör.

Vad är lyxmat för dig?

(Klicka på bilderna så blir de större!)


  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post130

Hjortfärsjärpar med trattkantarellsås

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Fri, October 25, 2013 10:23:56
Nu har jag hjort det! Jag har lagat järpar på hjortfärs.
Jättegoda! Med läcker trattkantarellsås till. Perfekt höstmat!

Hjortfärsjärpar, 4 portioner *

500 g hjortfärs
2 ägg
3 msk grädde
1/2 dl rödvin
2 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 nypor rosmarin
3 stänk mald muskot
2 stänk kanel
1 tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekning

Blanda ägg, grädde, rödvin och kryddor i en bunke. Låt svälla en liten stund (lökpulvret suger upp lite vätska).

Tillsätt färsen och blanda allt ordentligt. Smeten blir ganska lös.

Smält smöret i en gjutjärnspanna. Stek järparna i omgångar: Forma järpar med två matskedar, lägg några järpar i stekpannan och stek dem i 3-4 minuter på varje sida, tills de är genomstekta.

Lägg de stekta järparna i en form.

Laga nu trattkantarellsåsen i samma stekpanna, så att den får fin smak av järparna!

Trattkantarellsås, 4 portioner

30 g torkade trattkantareller (eller 300 g färska!)
2 1/2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1/2 dl vitt vin
1 hackad gul lök
1 tsk dijonsenap
2 stänk kajennpeppar
1/2 tsk örtsalt
2 nypor rosmarin
nymald svartpeppar
smör till stekning

Blötlägg svampen i cirka 1 1/2 dl vatten.

Smält några matskedar smör i stekpannan. Stek löken i några minuter, tills den fått färg. Häll på 1/2 dl vatten och låt det koka in.

Låt svampen rinna av (spara blötläggningsvattnet!) och stek den med löken.

Tillsätt blötläggningsvattnet och vinet. Låt reducera till drygt hälften.

Tillsätt grädde, crème fraiche, senap och kryddor

Låt puttra 10-15 minuter. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.


Servera järparna med trattkantarellsåsen och kokt broccoli eller blomkål!
Eller kanske en kålrotspytt?


Trevlig helg!


* Det går lika bra med annan viltfärs, t.ex. älg. Eller blandfärs.

(Klicka på bilderna så blir de större)






  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post128

Kalops bourguignon

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Wed, September 18, 2013 10:31:08
Äntligen kan jag blogga igen!

Det har varit nåt fel på bloggen så jag har inte kunnat skriva några inlägg, men nu ska det bli andra bullar. Eller grytor, nu när det är höst.

Häromdagen var jag sugen på att laga kalops av det fina högrevet vi köpte av bonden i Bålsta. Men jag var också lite sugen på boeuf bourguignon, så det fick bli kalops med massor av rödvin! Mustiga kryddor och härlig rödvinssmak, kan hösten inledas bättre?

Kalops bourguignon

Jag skar 2 gula lökar i tärningar och stekte dem i min hemlagade ghee, sen stekte jag köttet i omgångar.

Jag brynte även hela rödlökar i en annan stekpanna, de som var stora delade jag.

Sen hällde jag på en massa rödvin, troligtvis en flaska.

Sen tillsatte jag 15 kryddpepparkorn (älskar kryddpeppar!), 7 kryddnejlikor, 4-5 lagerblad, saltade och lät puttra i ungefär 1 timme. Smakade av och saltade och pepprade lite mer.

Servera med en klick crème fraiche!

Enkelt och sagolikt gott. Perfekt för höstmys!


  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post117

Grillat är godast!

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Mon, July 15, 2013 20:21:17

Grillat är verkligen godast! Vi har grillat så mycket att vi har gjort av med en stor gasolflaska på en dryg månad. Men det är ju så gott!

Här en bit oxfilé med grillad tomathalva och sparris. Vitlökssmör till, förstås.
Enklare och godare kan det inte bli.

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post116

Trevlig helg!

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Fri, April 26, 2013 10:22:23

Vi tjuvstartade helgen igår i det härliga vädret!

Till grillningen blev det ett glas rosévin och lite pepparchorizo.

Sen grillade vi fläskkotletter som vi åt med coleslaw och ett supergott kryddsmör med ingefära, lime och sambal oelek.

Trevlig grillhelg!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post113

Saftiga Ajvarköttbullar

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Wed, April 17, 2013 14:48:00

Läckra köttbullar med ajvar lagade vi igår! Saftiga och smakrika.

Gör så här:

Blanda:

2 ägg

1/2 dl grädde

3 rågade msk ajvar (jag hade mild ajvar hemma, men föredrar stark. Ta den sort du gillar)

Rikligt med oregano

Kajennpeppar

salt, svartpeppar

Rör ner 1 kg fläskfärs i kryddblandningen.

Rulla en provköttbulle och stek den i rikligt med smör.

Justera kryddningen om det behövs eller rulla köttbullar och bryn dem i omgångar.

Ta upp köttbullarna och häll i 1-2 dl vitt vin i stekpannan.

Reducera lite grann och häll sedan i 3-4 dl grädde.

Tillsätt 2-3 msk torkad dragon, salt, svartpeppar, kajennpeppar.
Låt puttra till simmig konsistens.

Servera strimlad vitkål eller isbergssallad till köttbullarna.

Smaklig måltid!

Saftiga ajvarköttbullar i krämig sås!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post111

Äntligen grilldax!

LCHF - köttPosted by Sandra Medin Fri, April 12, 2013 15:36:40

Vi har grillat i dagarna tre den här veckan, kanske blir det grillning även i kväll, trots att solen lyser med sin frånvaro.

I tisdags premiärgrillade vi. Det blev mör fläskkarré i grekisk marinad (rödvin, olivolja, vitlökspulver, oregano, timjan, rosmarin, kanel, salt och peppar och kajennpeppar), lök- och zucchinispett och grekisk sallad. Lättlagat och supergott!

I onsdags grillade vi resten av det marinerade köttet tillsammans med grönsakerna på bilden längst ner till höger. Kanongott med grillade cocktailtomater på spett. Och enkelt att grilla långa skivor zucchini. Och gott med halverade rödlökar som fått lite grillsmak.

I går grillade vi kasslerskivor som jag hade skurit en ficka i och fyllt med ost. Grilla tills osten börjar smälta och nästan rinner ut. Mumsigt.

Näää, nu vattnas det i munnen. Vad ska vi grilla i kväll?

Trevlig helg och kom ihåg att grilla!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post109
Next »