Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Brunchtips!

LCHF - omelettPosted by Sandra Medin Fri, October 11, 2013 10:06:23
Fredag! Och hösten har verkligen kommit hit till Stockholmstrakten.
Vackra höstfärger överallt (se bilderna längst ner)!

Jag har ätit omelett till lunch några dagar den här veckan. Snabbt, enkelt och gott!

Det är ju perfekt med omelett till brunch. Här är två tips på brunchomeletter som du kan laga nu i helgen och kanske, kanske njuta av dem ute i höstsolen!

Omelett 1 (1 portion):
Jag stekte överblivna ugnsstekta grönsaker (timjankryddad broccoli, morot, lök och vitlök) i ghee. Om du inte har några överblivna grönsaker kan du ju steka 1 liten gul lök med 1/2 strimlad röd eller gul paprika i stället. Eller andra grönsaker som du gillar!

Sen vispade jag upp 3 ägg med lite svartpeppar, salt, vitlökspulver och kajennpeppar och hällde över grönsakerna.

Sen skar jag ca 50 g fetaost i tunna skivor och la ovanpå hela härligheten och strödde lite oregano över. Sen la jag på locket och lät omeletten mysa en stund på eftervärmen. Klart!

Omelett 2 (1 portion):
Smaskig och lyxig som bara den!

Vispa upp 2 ägg med 1/2 dl vispgrädde. Uteslut grädden om du vill ha laktosfri omelett. Salta och peppra.

Smält några matskedar ghee eller smör i en stekpanna.

Häll i omelettsmeten, sänk värmen och lägg på locket. Här kan man tillsätta 5-6 skivor lagrad ost om man vill. Stek sakta i några minuter, gärna under lock, tills omeletten pöser upp lite.

Lägg några teskedar pesto och kallrökt lax, ca 100 g på omeletten.

Lägg på locket igen och ta av stekpannan från värmen.

Vik försiktigt omeletten och lägg sedan upp den på en tallrik.
Servera gärna med några salladsblad eller lite lättstuvad spenat.

Här kommer bilder på omeletterna - och den vackra hösten!

Trevlig helg!




  • Comments(4)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post123

Lunchmat

LCHF - omelettPosted by Sandra Medin Thu, April 11, 2013 14:13:29

Eftersom jag har kontoret hemma så lagar jag lunch till mig själv varje dag.

Ibland har jag hemlagad mat som jag bara kan värma, men ofta lagar jag nånting snabbt.

Då blir det omelett/wrap. Med ost och pesto, med ost, pesto och rökt lax, med ost, hemgjord dillmajonnäs och kräftstjärtar, med ost och överbliven tacofärs,
Möjligheterna är ändliga!

Gott och mättande!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post108

Tortilla de calabacín

LCHF - omelettPosted by Sandra Medin Fri, October 19, 2012 15:14:02

Världens godaste omelett har blivit godare. Saftig, smakrik och smaskig!

Jag trodde inte att det var möjligt, men min favoritomelett tortilla de patatas
är ännu godare med zucchini - tortilla de calabacín!

1 squash/2 zucchinier

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor (valfritt)

3 ägg

fett att steka i (jag använder rapsolja och hemlagad ghee)

salt

Hacka löken. Häll fettet i en stekpanna, det ska vara ett lager på ungefär en centimeter. Grönsakerna ska nästan friteras. Värm upp fettet och stek löken tills den blir lite mjuk.

Skär squash/zucchini i tärningar, 1 x 1 cm. Salta. Lägg tärningarna i stekpannan och stek dem mjuka på medelvärme. Sänk värmen om tärningarna får för mycket färg. De ska få lite färg och bli mjuka. Pressa i vitlöksklyftorna mot slutet av stekningen.

Knäck under tiden äggen i en rymlig bunke, salta och vispa dem lite med en gaffel. När du tycker att zucchinitärningarna känns klara är det dags att ta upp dem med en hålslev och lägga dem i bunken med äggen. Rör om försiktigt så att allt blandas.

Zucchinin har nog sugit upp ganska mycket olja, så tillsätt gärna lite mer så att omeletten inte fastnar. Värm upp stekpannan på hög värme. Häll försiktigt i omelettsmeten. Jämna till smeten och sänk värmen. Stek sakta tills tortillan släpper lite från kanterna, den ska fortfarande vara lös i mitten.

Lägg en mattallrik över stekpannan. Ta av stekpannan från plattan och håll den över diskbänken (överbliven olja kan rinna ut ur pannan). Tryck ner mot tallriken med ena handen och vänd försiktigt på stekpannan med den andra. Nu ska omeletten ligga på tallriken. Ställ stekpannan på plattan igen. Tillsätt lite mer olja om det behövs, se till att oljan blir het. Låt nu tortillan glida sakta ner i stekpannan igen, med den ostekta sidan nedåt. Stäng av plattan och lossa tortillan försiktigt från kanten. Stek den i 2-3 minuter.

Ställ en ren tallrik på köksbänken bredvid spisen. Vicka på stekpannan så att tortillan glider ner på tallriken.

Servera gärna med lite friterad chorizo. Och ett glas rödvin!

Trevlig helg!









  • Comments(1)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post92

Ny frukost

LCHF - omelettPosted by Sandra Medin Thu, September 22, 2011 10:53:26

Efter flera månader med bacon/stekfläsk och äggröra till frukost har vi bytt till ostomelett.

3 ägg, en skvätt vispgrädde, salt och peppar. Omeletten steks långsamt, och när den börjar på färg i botten lägger jag på massor av härlig, lagrad svecia. Låt osten smälta under lock. Vik ihop omeletten och dela på två. Servera gärna med lite rökt skinka, salami eller nåt annat gott. Toppa med en rejäl klick smör.

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post46