Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Pizza med sesamfröbotten

LCHF - pizzaPosted by Sandra Medin Mon, January 11, 2016 11:10:37

I går åt vi smaskig pizza med sesamfröbotten. Vi toppade pizzan med rökt lammfiol, rödlök, ost och vitlökssalami. Jättegott och mätttande! Pizzan är väldigt lättlagad, det som är jobbigast är nog att riva osten. Men då är halva jobbet gjort!

Pizza med sesamfröbotten - 1 långpanna (6-8 portioner)

Botten:

4 dl riven ost (gärna lagrad)

6 ägg

2 dl sesamfrön

2 msk oregano (kan uteslutas)

Tomatsås:

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1-3 pressade vitlöksklyftor

2-3 msk oregano

salt

nymalt svartpeppar

ett stänk kajennpeppar

Topping:

Riven ost (ca 6 dl)

Ta vad du gillar: chorizo, salami eller skinka. Kanske rödlök, paprika eller zucchini.
Svarta oliver är gott.

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i långpannan. Blanda alla ingredienser till bottnen i en bunke. Bred ut smeten på bakplåtspapperet och grädda tills bottnen blivit gyllenbrun, ca 10-15 minuter.

Medan pizzabottnen förgräddas i ugnen kan du förbereda tomatsåsen och dina pålägg.

Blanda krossade tomater, vitlök, oregano, salt, peppar och kajennpeppar.

Skär upp olika fyllningar till pizzan, t.ex. skivad chorizo, salami eller skinka.
Och kanske lite grönsaker, som tunt skivad lök, paprika eller zucchini.

Riv en stor hög med god, vällagrad ost.

Ta ut pizzabottnen när den är gyllenbrun och har pöst upp lite grann. Bred ut ett lager tomatsås på pizzabottnen. Spara överbliven tomatsås i kyl eller frys. (Hoppa över tomatsåsen om du är jättekänslig för kolhydrater. Krydda då bottnen lite extra.)

Lägg på ev. grönsaksskivor. Strö ut hälften av osten över bottnen, lägg skinka eller salamiskivor ovanpå. Strö ut resten av osten och toppa med chorizoskivor.

Man kan även göra pizzan vegetarisk: Lägg på tomatsås, grönsaker, riven ost och fetaost eller gorgonzola.

Grädda tills osten bubblar och har fått lite färg, 15-20 minuter.

Servera gärna med lite hemgjord pizzasallad eller cole slaw.

Smaklig måltid!

Ska du ut och resa? Då är den här pizzan perfekt färdkost!

Vi brukar laga den här pizzan, skära den i lagom stora bitar, slå in dem en och en i aluminiumfolie. lägga dem i en plastpåse och ta med. Vi tar inte med alla bitar utan fryser in det som vi inte tror att vi behöver - och vips har vi maten klar när vi kommer hem! Kan det bli bättre?



Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg





  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post176

Pizza med svamp och bacon

LCHF - pizzaPosted by Sandra Medin Fri, October 04, 2013 10:23:49
Vi hade pizzadille nyligen. Ena dagen lagade vi svamppizza, den andra pizza med svamp och bacon.

Vi var ute och åkte bil och ägnade oss oförhappandes åt svampspotting!
Vi hittade två fina soppar vid en liten väg, så vi stekte dem med timjan, salt och peppar och förberedde samtidigt pizzabottnen. Här är receptet!

Vi la den stekta svampen på pizzabottnen, la på mozzarellaost och lättstekt bacon och kryddade med oregano. Gräddade i cirka 10 minuter.

Så här såg pizzan ut före ugnsbesöket, efter ugnsbesöket och på tallriken!
(Klicka på bilderna så blir de större)

Perfekt fredagsmat!

Trevlig helg!



  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post121

Svamppizza!

LCHF - pizzaPosted by Sandra Medin Sat, September 21, 2013 11:32:31
I går när Marie kom hem från jobbet tog vi en liten skogspromenad.
Först hittade vi bara en liten stackars fårticka, sen några kantareller.
När jag ville spana in ett litet kärr så lossnade det!
Vi hittade finfina trattkantareller som vi stekte med smör, timjan, salt och peppar.

Vi lade de stekta svamparna på en pizzabotten och strödde på mer riven ost.
Efter 10 minuter hade vi 4 fina minipizzor!

Pizzasmet:

2 ägg
200 g riven ost (gärna smakrik)
oregano
kajennpeppar
lite salt och peppar

Blanda allt och bred ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Gör 1 stor pizza eller flera mindre. Jag använder även denna smet för att göra små kanapéer som jag har crème fraiche och löjrom på vid festliga tillfällen!

Grädda pizzabottnen vid 200 grader i 15-20 minuter, tills den är gyllenbrun.

Lägg på önskad fyllning - i vårt fall stekta trattkantareller - och strö rikligt med ost över.

Grädda pizzan tills osten bubblar och har fått lite färg, ca 10-15 minuter.

Avnjut pizzan med lite serranoskinka och ett glas rosévin!

Trevlig helg!
KLICKA PÅ BILDERNA SÅ BLIR DE STÖRRE!


  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post119

Recept på meatzza

LCHF - pizzaPosted by Sandra Medin Fri, September 09, 2011 11:16:48

Jättelätt att laga meatzza! Och den blir stor, så du kan äta den i flera dagar!

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda nöt- och fläskfärs, 400 gram av vardera. Salta, peppra och krydda med lite oregano. Kanske även lite pressad vitlök om du vill ha mer smak.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Tryck ut färsen på plåten, men inte för tunt eftersom den krymper lite. Gör en stor meatzza eller två mindre, om du vill. Forma en kant längs hela meatzzan så att den smaskiga fyllningen inte rinner ut. Förgrädda bottnen i 10-15 minuter. Ta inte för lång tid, för då kan den bli torr eftersom den ska gräddas igen. Ta ut meatzzabottnen ur ugnen och häll försiktigt av fettet som har runnit ur färsen. Spara gärna fettet och använd det som bas till en god sås nån annan dag.

Medan färsen förgräddas i ugnen kan du förbereda tomatsåsen och dina pålägg:

Rör ihop 1 burk krossade tomater med 1-3 pressade vitlöksklyftor (beroende på hur mycket du gillar vitlök), oregano, salt och peppar. (Hoppa över tomatsåsen om du är jättekänslig för kolhydrater. Krydda då bottnen lite extra.)

Skär upp olika fyllningar till meatzzan, t.ex. skivad chorizo, salami eller skinka.
Och kanske lite grönsaker, som tunt skivad lök, paprika eller zucchini.

Riv en stor hög med god, vällagrad ost.

Bred ut ett lager tomatsås på meatzzabottnen. Spara överbliven tomatsås i kyl eller frys. (Hoppa över tomatsåsen om du är jättekänslig för kolhydrater. Krydda då bottnen lite extra.)

Lägg på ev. grönsaksskivor. Strö ut hälften av osten över bottnen, lägg skinka eller salamiskivor ovanpå. Strö ut resten av osten och toppa med chorizoskivor.

Man kan även göra den "vegetarisk": Lägg på tomatsås, grönsaker, riven ost och fetaost eller gorgonzola.

Grädda tills osten bubblar och har fått lite färg, 15-20 minuter.

Servera gärna med lite hemgjord pizzasallad eller cole slaw.

Smaklig måltid!







  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post43

Meatzza

LCHF - pizzaPosted by Sandra Medin Wed, September 07, 2011 12:09:21

Mättande
Enkel
Asgod
Triggar ej sötsug
Zucchini kan man ha på den
Zumbadansa medan den gräddas
Att göra nu!




  • Comments(1)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post40