Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Wallenbergare

LCHF - husmanPosted by Sandra Medin Tue, May 13, 2014 10:29:52

Våren har tagit paus här i Stockholmstrakten, så jag blev sugen på lite vintermat.

Därför lagade jag läckra wallenbergare nyligen. Här är receptet:

Wallenbergare med dragonsås - ca 25 st

1 kg kalvfärs

3 hela ägg

4-5 dl vispgrädde

1-2 tsk salt

nymald svartpeppar
(jag har svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar och kryddpeppar i min kvarn,
det ger fin smak!)

Dragonsås:

1 dl vitt vin

4 dl crème fraiche

torkad dragon

salt, nymald svartpeppar

1 stänk kajennpeppar

ev. kinesisk soja

Gör biffarna så här:

Knäck äggen i en bunke. Salta och peppra.

Tillsätt ca 500 g kalvfärs och blanda väl.

Tillsätt resten av färsen och blanda väl.

Tillsätt grädden lite i taget och rör om till en lös smet.

Smält ghee eller smör i en gjutjärnspanna.

Stek en liten klick färssmet i pannan. Låt svalna lite, provsmaka sedan.
Salta och peppra mer om det behövs.

Lägg i 4-5 klickar färssmet i pannan åt gången med hjälp av två matskedar.
Forma färsklickarna till biffar med en stekspade. Man kan också forma biffarna
och lägga dem på en vattensköljd skärbräda, men jag tyckte att det var enklare
att bara klicka i smeten i pannan.

Vänd biffarna när de har fått fin färg. Stek tills de blir genomstekta. Lägg upp biffarna i en form. Stek resten av smeten på samma sätt. Håll wallenbergarna varma medan såsen tillagas.

Gör dragonsåsen så här:

Deglacera pannan med vinet. Reducera och tillsätt torkad dragon efter behag.

Tillsätt crème fraichen och låt såsen puttra ca 10 minuter, tills den är krämig och slät. Tillsätt en liten skvätt soja om du vill. Smaka av och salta och peppra efter behag.

Servera wallenbergarna med dragonsåsen och kokt broccoli.

Smaklig måltid!









  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post151

En riktig klassiker!

LCHF - husmanPosted by Sandra Medin Thu, November 21, 2013 10:38:46

Just nu står det en riktig klassiker och puttrar på spisen.

Fläsklägg!

Rotmoset är redan klart, det blev jättegott. Det är smöret som gör'et!

FLÄSKLÄGG:

1 kg färsk fläsklägg med ben

2 liter vatten

3 tsk salt (1 1/2 tsk per liter vatten)

6 svartpepparkorn

6 kryddpepparkorn

2 lagerblad

1/2 tsk torkad timjan

Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull eller gryta. Tillsätt kryddorna och köttet och låt koka upp.

Koka på låg värme i 1 1/2 timme, tills köttet nästan släpper från benet.

Ta av kastrullen från plattan och låt köttet vila i 20 minuter.

Pilla av köttet från benet, ta bort skinnet och skär köttet i bitar.

Servera med rotmos och stark senap!

ROTMOS:

1 stor kålrot, cirka 1 kg

1 1/2 liter vatten

2 tsk salt

4-5 msk smör

nymald svartpeppar

ett stänk kajennpeppar

Skala och skär kålroten i tärningar, 2 x 2 cm. Koka under tiden upp vatten och salt i en kastrull.

Tillsätt kålrotstärningarna, låt koka upp och koka dem mjuka under lock i cirka 40-50 minuter.

Ta av kastrullen från plattan och häll av vattnet. Mosa kålrotstärningarna med en potatisstöt eller stavmixer. Jag använde stavmixern, det gick jättefort!

Tillsätt smör, svartpeppar och kajennpeppar. Rör om tills smöret smälter.

Servera med fläsklägg och stark senap!

Jag tror att jag ska spara lite rotmos så att vi kan laga en kålrotslåda till jul!


PS. Jag kokade ghee igår. Jag har verkligen saknat det! Frukostäggen har stekts i vanligt smör på sistone, så de har varit brundaskiga. I dag blev äggen vita och fina!

UPPDATERING:

Det var inte så mycket kött på fläskläggen, men det var ack så gott!
Rotmoset serverades med en rejäl klick smör som fick smälta sakta. MUMS!

Jag frös in det goda kokspadet från fläskläggen i flera små burkar. Jag ska använda det som buljong när jag kokar brysselkål eller nåt liknande. Eller när jag lagar en mustig soppa.

Man kan även koka kålrotstärningarna tillsammans med fläskläggen, men jag valde att koka i två olika kastruller. Jag tillsatte några matskedar kokspad från fläskläggen i rotmoset för att ge det lite mer smak och sälta.

Bilder före och efter!



  • Comments(5)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post131