Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Baconpuffar

LCHF - äggPosted by Sandra Medin Mon, September 07, 2015 10:26:11

Vi åt kräftor häromdagen och åt dessa saftiga baconpuffar till dem. Men otroligt nog blev det några över, så då åt vi dem med crème fraiche, hackad rödlök och rom till middag i går. Jättegott och fräscht! Man kan också hoppa över baconet och krydda smeten med t.ex. vitlök och oregano, då blir de väldigt smakrika och goda.

12 baconpuffar

4 ägg

250 g riven västerbottenost (eller annan vällagrad, smakrik ost)

1-2 paket bacon (kan uteslutas, då får man ostpuffar!)

1/2 dl vispgrädde (kan uteslutas)

2-3 msk ghee eller smör (jag gör egen ghee. recept )

svartpeppar

kajennpeppar


GÖR SÅ HÄR:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Hetta upp gheen i en stekpanna. Strimla baconet och fräs det tills det fått lite färg.
(Jag har köpt ett nytt muffinsbleck som är helt fantastiskt. Inget fastnar, så jag strimlar bara baconet och lägger i det direkt i formarna och ugnssteker det tills det fått färg. Det är viktigt att formen är riktigt varm när man häller i smeten, då pöser puffarna upp jättefint.)

3. Vispa upp ägg och ost till västerbottensmeten. Tillsätt svartpeppar och kajennpeppar efter behag. Det behövs inget salt eftersom både osten och baconet innehåller mycket salt. (Salta lätt om du bara gör ostpuffar)

4. Fördela baconstrimlor och fett i ett lätt smort muffinsbleck som rymmer 12 muffins. (Eller ugnsstek strimlorna enligt steg 2.)

5. Lägg 2 matskedar västerbottensmet i varje muffinsform.

6. Ställ in muffinsblecket i ugnen och grädda i 10-15 minuter, tills puffarna har pöst upp och fått fin färg.

7. Ta ut muffinsblecket ur ugnen och låt puffarna stadga sig i ett par minuter. De kommer att sjunka ihop, men så är det tyvärr.

8. Ta försiktigt upp baconpuffarna med en smal stekspade eller kniv i plast (om du har teflonbelagt muffinsbleck)

9. Lägg upp baconpuffarna på ett fat och servera med kräftor, frökex, smör och goda ostar. Eller servera en härlig hemlagad guacamole och skalade räkor till puffarna!
Eller räkor som frästs i ghee och vitlök - möjligheterna är oändliga!


Tipsa gärna om smaskiga tillbehör till puffarna i kommentarerna nedan!

Smaklig måltid!

Följ mig gärna på instagram @sandras_lchf_blogg

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post164

Västerbottenpajer med baconbotten

LCHF - äggPosted by Sandra Medin Fri, August 21, 2015 10:54:21

Dags för kräftskiva i helgen?

Här kommer ett tips på läckra små västerbottenpajer med baconbotten!

Det kan vara lite pilligt att få ut dem ur formarna och det blir inte perfekta bottnar, men smaken är helt suverän!

Cirka 12 västerbottenpajer

4 ägg

250 g riven västerbottenost

1-2 paket bacon

svartpeppar

kajennpeppar

GÖR SÅ HÄR:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Lägg muffinsformar i papper i ett muffinsbleck.

3. Dela baconskivorna och lägg dem i ett kors i varje muffinsform. Pensla baconskivorna med lite olja. Lägg en tom muffinsform ovanpå baconskivorna. På så vis hålls de någorlunda på plats i formen utan att falla ihop.

4. Ställ in muffinsblecket i ugnen och förgrädda baconskalen i 5-10 minuter, tills de börjar få lite färg och stadga. Passa noga mot slutet, för det går fort!

5. Blanda under tiden ägg och ost till västerbottensmeten. Tillsätt svartpeppar och kajennpeppar efter behag. Det behövs inget salt eftersom både osten och baconet innehåller mycket salt.

6. Ta ut muffinsblecket ur ugnen och dra försiktig loss den tomma muffinsformen från baconskalen.

7. Lägg 1-2 matskedar västerbottensmet i varje muffinsform.

8. Ställ in muffinsblecket i ugnen igen och grädda i 10-15 minuter, tills pajerna har pöst upp och fått fin färg.

9. Servera till kräftor, frökex, smör och goda ostar.

(Om du har ett helt nytt muffinsbleck där inget fastnar kan du nog hoppa över att lägga muffinsformar i papper i det.)







  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post161

It's a wrap!

LCHF - äggPosted by Sandra Medin Tue, February 26, 2013 10:37:26

Matiga och goda wraps. Lätta att laga, bra att ta med.
Perfekt för alla som har sportlov - och för alla som älskar god mat!

1 wrap:

1 ägg
1 msk crème fraiche
salt och peppar
kajennpeppar om man vill hetta till det

Vispa ihop smeten och stek den sakta i rikligt med smör. Vänd när ytan börjar stelna.

Lägg upp på bakplåtspapper och låt svalna lite. Stek så många wraps som du behöver.

Fyll med t.ex. philadelphiaost, skinka, senap och ett litet salladsblad.
Eller brieost och salami. Eller mozzarella, tunt skivad tomat och pesto.

Eller rökt lax och pepparrotsost (gott som förrätt med ett glas mousserande!)

Rulla ihop de fyllda wrapsen och dela dem på hälften.
Linda in ena änden i bakplåtspapper så att det går att hålla i dem.

Smaklig måltid!

  • Comments(2)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post101