Sandras LCHF-blogg

Sandras LCHF-blogg

Om Sandras LCHF-blogg

Här hittar du läckra LCHF-rätter till vardag och fest.
Jag gillar mat från jordens alla hörn, men det spanska köket ligger mig extra varmt om hjärtat. Svensk husmanskost går ju inte heller av för hackor, så det finner du också här. Dessutom är jag väldigt förtjust i fräscha grönsaker och lagar mycket mat med inspiration från länderna runt Medelhavet.

Tack vare min mat har min sambo blivit av med diabetes typ 2 och en massa mediciner.
Vi mår toppen båda två och går sakta men säkert ner i vikt.
VARMT VÄLKOMMEN!

Följ mig på instagram: @sandras_lchf_blogg

Tortilla de calabacín, chorizo a la sidra y verduras con vinagre de Jerez

GastronomiPosted by Sandra Medin Mon, January 06, 2014 17:41:22

God mat från Asturias i norra Spanien: Chorizo a la sidra, tortilla de calabacín och grönsaker med sherryvinäger. Lite friterad serranoskinka och timjan ovanpå.
Serveras med en liten culín - en slurk naturell cider.

Här finns receptet på tortillan. Supersaftig, lättlagad och god!

http://lchfblogg.sandramedin.se/#post92

Smaklig måltid!

(Klicka på bilderna så blir de större)



  • Comments(2)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post135

Kokbokens dag

GastronomiPosted by Sandra Medin Tue, October 30, 2012 10:04:40

I lördags var det Kokbokens dag i Grythyttan.

Det firade vi med att titta på Kokboksmuseet, biblioteket (många kokböcker!) och tävla i att laga omelett. Det var väldigt svårt med induktionshäll och tunn omelettpanna. Men det gick ganska bra! Vi kom tvåa och fick fina priser i form av gott te och fin choklad från Loka Brunn. Och en omelettpanna från Rösle! Den har vi använt varenda dag sen dess.

Här jobbar vi hårt med vår omelett! Vi hade 7 minuter på oss.

  • Comments(1)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post95

Prisutdelning i Grythyttan

GastronomiPosted by Sandra Medin Tue, October 30, 2012 09:39:28

Nu har jag varit på Måltidsakademiens prisutdelning i Grythyttans kyrka!
Och så har jag smort kråset på Gästgiveriet: Rostbiff med kappa, kalops...
Och druckit champagne, förstås!

"Familjemiddagen" av Ferran Adrià, som jag har översatt, vann pris i klassen
Översatt litteratur - mat. Carl Jan Granqvist delade ut diplom.

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post93

Mat- och vinmässan Mitt kök

GastronomiPosted by Sandra Medin Fri, November 25, 2011 13:54:09

Vi var på mat- och vinmässan Mitt kök för två veckor sen.

Det var roligt och givande.

Vi handlade lite godsaker: Skaldjurspaté och hummer.

Dessutom vann jag första pris i Oenoforos monter. Tack!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post64

Pimentón de la Vera

GastronomiPosted by Sandra Medin Fri, November 25, 2011 13:40:15

Vad vore livet utan detta härliga, rökta paprikapulver?

Det är en perfekt krydda som passar i många olika marinader, och till gambas al ajillo. Det räcker med en liten knivsudd!

Jag köpte dock en lite mindre burk, för det räcker i evigheter!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post62

Årets bästa svenska måltidslitteratur

GastronomiPosted by Sandra Medin Tue, November 01, 2011 08:50:45

Jag var på Måltidsakademiens prisutdelning för Årets svenska måltidslitteratur 2011 på Nordiska museet i fredags.

"Noma - tid och plats i det nordiska köket", som jag har översatt, var nominerad i följande kategorier:

Kokböcker med restauranganknytning
Översatt litteratur - mat
Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier

Boken vann kategorin Översatt litteratur - mat och belönades med ett fint diplom.

Det var roligt att ta emot priset av Carl Jan Granqvist!
Dessutom blev jag intervjuad av Karsten Thurfjell.

Sedan blev det snittar och champagne.

Så kan det gå en vanlig gråmulen dag i oktober!

(Klicka på bilderna så blir de större)

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post60

NOMA

GastronomiPosted by Sandra Medin Mon, April 18, 2011 10:05:24

Jag har ju glömt berätta att jag har varit på Noma i Köpenhamn, världens bästa restaurang. När jag översatte René Redzepis kokbok "Noma - tid och plats i det nordiska köket" hjälpte Nomas svenske souschef Victor Wågman mig med en del termer och annat. Så när ett tillfälle att åka till Köpenhamn yppade sig tog jag chansen.

Jag ska väl säga att jag inte åt på Noma, men Victor visade runt mig i köket och berättade lite om verksamheten. Och för en matnörd smäller ju sånt ganska högt.

Nästa gång jag åker till Köpenhamn kanske jag till och med äter på Noma!?

Oops, they did it again. Noma - Världens bästa restaurang två år i rad.

P.S. Håll utkik efter "Noma - tid och plats i det nordiska köket". Den kommer ut i juni i år.

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post27

Surdegskurs

GastronomiPosted by Sandra Medin Fri, March 19, 2010 10:06:38

Nu var det länge sen jag bloggade!

Tiden går så fort när man jobbar hårt.

På måndag är det dags för surdegskurs! I två dagar ska jag förhoppningsvis lära mig allt om att sätta surdegar och baka ut dem.

Jag återkommer med bilder och rapport!

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post16

Smooth operator

GastronomiPosted by Sandra Medin Thu, September 17, 2009 09:14:30

Glass är gott. Hemgjord smoothieglass är ännu godare! Och nyttigare.

Frysta hallon, blåbär, banan mixas med Oatly. Sen är lyxglassen klar.

  • Comments(1)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post6

Fish Kerala

GastronomiPosted by Sandra Medin Thu, September 10, 2009 13:59:40

Världens godaste fisk har jag hittat på idag: Fish Kerala!

Mustiga indiska kryddor, kokosmjölk och zucchini. Det blev supergott och lite hett.

  • Comments(1)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post5

Gräslök!

GastronomiPosted by Sandra Medin Thu, September 10, 2009 13:56:13

Gräsligt god blev den här potatissalladen med färskpotatis, fetaost och tomat!
Det bästa var gräslöksoljan som jag gjorde och ringlade över. Perfekt tillbehör till allt grillat eller god som den är med lite hembakt bröd till (se recept i inlägget Kräftor!)

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post4

Svarta tomater och svarta vinbär

GastronomiPosted by Sandra Medin Thu, September 03, 2009 10:45:36

Nu är snart tomaterna mogna!

En ovanligt seg sort som vi lyckades hitta frön till på Kistamässan i våras: Lycopersicum lycopersicon Black Cherry. Ett fåtal har fått en blåröd nyans, men de flesta är som små gröna ärtor. Jag får väl göra en grön tomatmarmelad framöver. Håll ögonen öppna för det experimentet!

Förresten så kokade jag en improviserad svartvinbärsgelé häromdan. Jag hade lagat älgjärpar med svampsås (ja, vi plockade mycket svamp i fjol) och ugnsgrillade rotfrukter och ville ha nåt lite sötsyrligt till anrättningen. De mogna vinbären från Grängesberg låg och väntade i en burk i kylen, och vips var de gelé! Med bara en gnutta muscovadosocker. Det blev två små burkar gelé. Har mer vinbär i frysen, så jag ska laborera med andra smaksättningar när andan faller på.

  • Comments(0)//sandraslchfblogg.sandramedin.se/#post1